ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce BNR și mai mulți ambasadori străini, care au reprezentat sucursalele  băncilor din România, au transmis că sunt împotriva legii dării în plată, iată că președintele Klaus Iohannis se gândește serios să întoarcă la Parlament această lege.

Surse politice spun că președintele va sugera Legislativului, neoficial, să introducă o limită de aplicare, respectiv pentru creditele cu ipotecă în sumă de cel mult 250.000 de euro, anunță Profit.ro.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a anunțat recent că banca centrală va solicita Președintelui să nu promulge legea dării în plată și să o retrimită la Parlament. Olteanu crede că legea ar trebui să se aplice pe bază voluntară și să nu fie obligatorie pentru bănci.

Oficialul BNR a reluat argumentele privind faptul că darea în plată va favoriza în mod deosebit debitorii cu credite mari. Astfel, dacă pentru împrumuturile sub 150.000 de euro rata neperformanțelor e foarte redusă, de 1,7%, în timp ce aceasta crește cu cât neperformanța e mai mare. Pentru creditele ipotecare peste două milioane de euro, rata neperformanței este de la 47,6% și 100% pentru creditele pentru investiții imobiliare. Tot Olteanu spune că numărul debitorilor cu astfel de credite este de patru.

Săptămâna trecută, mai mulți diplomați străini au prezentat argumente de natură juridică și economică împotriva formei actuale a legii, dar au recurs și la avertismente.

"Ambasadorii au recurs chiar la avertismente, deloc voalate, în care arătau că, dacă legea dării în plată va fi aplicată, țara noastră ar putea suferi repercusiuni în cadrul Uniunii Europene".

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, apoi va produce efecte după 15 zile. Dacă nu o va trimite la reexaminare, Iohannis va trebui să promulge legea în următoarele zile.