ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria, România și Polonia au înregistrat, în primul trimestru din 2019, cel mai semnificativ avans al economiei din Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2018, arată a doua estimare publicată, joi, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), anunță Agerpres.

Potrivit sursei citate, cel mai semnificativ avans a fost în Ungaria (5,2%), România (5,1%), Polonia (4,7%) și Estonia (4,6%). Singurul declin a fost raportat de Italia (minus 0,1%).

PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2018, iar Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 1,5%. În trimestrul patru din 2018, expansiunea a fost similară în zona euro și în UE.

De asemenea, în primul trimestru din 2019 comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creștere de 0,4% și UE de 0,5%, față de un avans în perioada octombrie - decembrie 2018 de 0,2% în zona euro și de 0,3% în UE.

Totodată, cea mai semnificativă expansiune trimestrială din UE în perioada ianuarie - martie 2019 s-a înregistrat în Croația (1,8%), Ungaria și Polonia (ambele cu 1,5%) și România (1,3%). Singura scădere a PIB-ului în UE în primele trei luni din acest an a fost în Letonia, de 0,1%.
 
Ungaria și Polonia, dar și România, au fost des criticate de către Bruxelles, fiind acuzate de „deviaționism” de la linia europeană. În decembrie 2017, Comisia Europeană a cerut activarea Art. 7 pentru sancționarea Poloniei.