Ungaria, România și Polonia au înregistrat, în primul trimestru din 2019, cel mai semnificativ avans al economiei din Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2018, arată a doua estimare publicată, joi, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), anunță Agerpres.

Potrivit sursei citate, cel mai semnificativ avans a fost în Ungaria (5,2%), România (5,1%), Polonia (4,7%) și Estonia (4,6%). Singurul declin a fost raportat de Italia (minus 0,1%).

PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2018, iar Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 1,5%. În trimestrul patru din 2018, expansiunea a fost similară în zona euro și în UE.

De asemenea, în primul trimestru din 2019 comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creștere de 0,4% și UE de 0,5%, față de un avans în perioada octombrie - decembrie 2018 de 0,2% în zona euro și de 0,3% în UE.

Totodată, cea mai semnificativă expansiune trimestrială din UE în perioada ianuarie - martie 2019 s-a înregistrat în Croația (1,8%), Ungaria și Polonia (ambele cu 1,5%) și România (1,3%). Singura scădere a PIB-ului în UE în primele trei luni din acest an a fost în Letonia, de 0,1%.
 
Ungaria și Polonia, dar și România, au fost des criticate de către Bruxelles, fiind acuzate de „deviaționism” de la linia europeană. În decembrie 2017, Comisia Europeană a cerut activarea Art. 7 pentru sancționarea Poloniei. 


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.