Sorin Pâslaru, redactorul șef al Ziarului Financiar, comentează statistica apărută ieri, conform căreia 20% din populația aptă de muncă a României lucrează într-una dintre țările Uniunii Europene.

Acesta afirmă că mobilitatea este bună, dar prețul plătit de țara noastră pentru asta este prea mare. 

„România este o sursă de materie primă. Exportăm grâu, electricitate, vom exporta gaz, animale vii, minereu de cupru.

Iar de 10 ani, de când am aderat la Uniunea Europeană, exportăm oameni în formă brută. În 2007 doar 5% din forța de muncă era plecată.

„Ce folos să ai grâul de pe lume și să mănânci croissante uscate, aduse eventual de la 2.000 de kilometri, din Polonia sau Germania? Ce folos să ai câmpurile pline de roade și oamenii tăi să pribegească, să spele vase în hotelurile de pe Coasta de Azur?

Sunt 3.000 de comune în România. De ce nu or fi 3.000 de brutării, 3.000 de lăptării și 3.000 de carmangerii unde să mănânce măcar oamenii unii de la alții, dacă nu să trimită și celor din oraș? Asta este economie? Astea sunt forțele pieței?

Înapoi în timp cu două zile. Street Food Festival la Romexpo. Zeci de rulote cu hamburgeri și cartofi. Neapărat hamburgeri și nu friptură de porc sau de vită la grătar. Și neapărat roșii „napoletane” în pizza. Nu roșii de la Adunații Copăceni (comună lângă București). „Cum ar fi sunat să spunem roșii de la Adunații Copăceni în loc de napoletane?”, se hlizește vânzătorul.

Dacă cineva își imaginează că o țară poate crește cu paznici și angajați în super și hipermarketuri, iar resursele sale brute să fie exportate de către o mână de mari angrosiști, atunci se înșală. Nu poate orice știință a economiei să bată știința bunului simț. 

România este o sursă de materie primă. Exportăm grâu, electricitate, vom exporta gaz, animale vii, minereu de cupru.

Iar de 10 ani, de când am aderat la Uniunea Europeană, exportăm oameni în formă brută. În 2007 doar 5% din forța de muncă era plecată.

Brutăria închisă, croissantul de nemâncat, roșiile napoletane în pizza, 20% dintre oamenii apți de muncă plecați. Toate sunt legate. Sunt legate prost. Cine le poate dezlega? Cum a ajuns România o țară ruptă? Este o întâmplare, o consecință a forțelor pieței această destrămare sau este voită? Oricum ar fi, să știe cei care au condus-o și o conduc că nu vor scăpa de răspunderea de a fi adus-o aici. Nu vor scăpa”, a scris Sorin Pâslaru.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews