ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania cehă CEZ a anunțat luni o testare de piață cu privire la procesul de transfer la activelor din România, informează un comunicat de presă. Intenția CEZ de a pleca din România fusese făcută publică încă din mai, a.c..

Mai precis, este vorba despre vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading. Acești pași sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania mamă, potrivit companiei. CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață (Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România). „Potențialii investitorii își pot exprima interesul atât pentru întregul grup de companii menționate, cât și în mod individual pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piață este realizată în mod exclusiv pentru CEZ a.s. de către banca de investiții Société Générale. Potențialii investitorii vor găși instrucțiuni pentru trimiterea intențiilor pe site-ul web CEZ”, arată compania, în documentul citat.

Grupul CEZ în România se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distribuție (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru micro hidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh în 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018).
 
Grupul CEZ, aflat parțial sub controlul statului ceh,  a intrat pe piața energetică din România în 2005 o dată cu achiziția companiei de stat Electrica Oltenia. Activele românești au generat de la început EBITDA pozitiv și contribuie în mod regulat la dividendele Grupului CEZ. De altfel, compania CEZ a fost unul dintre principalii beneficiari ai certificatelor verzi, un bonus oferit de statul român pentru companiile care se angajau să producă așa-zisa „energie curată”. Această schemă a favorizat companiile străine, în principal ale statelor respective (Cehia, Italia sau Germania) afectând grav societățile statului român, în principal cele din industria minieră și termocentralele.
 
Printre altele, CEZ a fost acuzată că a cauzat cea mai gravă pană de curent din ultimii 30 de ani în județele Argeș și Vâlcea.

Reamintim că statul român a fost obligat de către FMI să „spargă” compania națională de furnizare și distribuție a energiei electrice. Companiile rezultate au fost achiziționate de companiile altor state ( Cehia, Germania sau Italia), mai puțin Electrica Muntenia care a rămas în patrimoniul statului român.
 
Hidroelectrica a anunțat intenția de a cumpăra o parte din activele CEZ România, anunță jurnalul național. Astfel, 
Hidroelectrica solicită aprobarea acționarilor pentru a contracta servicii de asistență juridică în vederea achiziționării unor active ale UCM Reșița și ale grupurilor Enel România și CEZ România, potrivit convocatorului ședinței Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, care va avea loc pe 13 septembrie. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 80% din acțiunile Hidroelectrica, restul de 20% fiind în portofoliul Fondului Proprietatea (FP). 

Decizia Hidroelectrica vine după ce grupul italian Enel, cea mai mare companie europeană de utilități, a demarat procesul de vânzare a operațiunilor din România și se așteaptă ca activele să fie evaluate la aproximativ un miliard de euro. Enel deține în România fostele filiale de distribuție și furnizare a energiei Electrica Muntenia Sud, Dobrogea și Banat, precum și capacități de producție a energiei eoliene. 
 
Fondul proprietatea, controlat de către americani, se opune acestei achiziții, precizează Jurnalul. 

Practic, statul român ar putea cumpăra ceea ce i-a aparținut deja.