ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul PNL Daniel Zamfir se întreba, recent ce interese apără premierul Mihai Tudose luând decizia de a bloca ordinul ANRM prin care prețul de referință la gaze naturale urma să fie adus la nivelul la care se vând astăzi pe piață gazele.
 
Mai mult, potrivit jurnalistului Marius Ghilezan, prim-ministrul Tudose l-a demis, la finele lunii trecute, pe președintele ANRM Gigi Dragomir, cel care dăduse ordinul 525 din 22 decembrie, prin care dorea să schimbe metoda de calcul al redevenței pentru gazele naturale, prin care prețul de referință la gaze naturale urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piață. Măsura luată de Dragomir venea în contextul în care senatorul Daniel Zamfir  atrăgea atenția că neactualizarea prețului la gaze naturale, din 2008 încoace, a însemnat pentru statul român pierderi de peste 3 miliarde de euro. Și că prin acest ordin 522 se punea în executare o Decizie irevocabilă a Înaltei Curți de Casație si Justiție, care obliga ANRM să actualizeze prețul de referință la gaze naturale. 

În sprijinul datelor prezentate de Zamfir vine și un raport al Curții de Conturi din 2014 care sublinia că Bugetul de stat pierde 1,4 miliarde de dolari. Comparativ cu România, în Ungaria, guvernul Viktor Orban a mărit redevențele la 30%.


„Gigi Dragomir, președintele ANRM, a fost demis de premierul Tudose, din cauză că acesta dăduse un ordin conform căruia producătorii de gaze urmau să plătească redevențele către stat în funcție de prețul de vânzare și nu în funcție de prețul de referință stabilit în 2008 (așa cum se întâmplă în prezent), spun surse de specialitate.

Prețul de referință este de 45,71 lei/Mwk, în timp ce prețul de vânzare actual este de 89 lei/Mwh. Astfel, printr-o inginerie demnă Republicii de la Ploieșți, producătorii de gaze (printre care și OMV) plătesc redevențele calculate la jumătate din prețul actual.

Curtea de Conturi a arătat încă din 2014 într-un Raport că Bugetul de stat pierde 1,4 miliarde de dolari.

În prezent, redevențele variază între 3,5% și 13,5% în funcție de mărimea zăcământului.

În Ungaria, guvernul Viktor Orban a mărit redevențele la 30%.

Facturile la gaze cresc în țara noastră cu 4,5% de la 1 ianuarie. Distribuitorii de gaze pretind că pierd datorită cotației internaționale.

Să nu mai aud că Ambasadele sunt interesate doar de statul de drept. Ele fac lobby pentru diferite corporații.

Iată cum România pierde 1-2% din bugetul național, menținând redevențe ca-n Braziia.

Mihai Tudose nu e de capul lui”, a scris jurnalistul Marius Ghilezan pe Facebook.

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, comenta, la rândul său, dezvăluirile făcute de senatorul liberal Daniel Zamfir, susținând că, după decizia lui Tudose de a bloca acest ordin, se impune imediat o anchetă,  chiar de natură penală.  „Cum este posibil ca primul-ministru să blocheze punerea în executare a unei hotărâri definitive a ICCJ care privește dreptul statului roman de a încasa redevențe, potrivit legii?”, se întreba Pavelescu.

Liderul PNȚCD aplauda gestul lui Zamfir de a  prezenta la un post de televiziune ORDINUL fostului președinte al ANRM (PSD), care a fost transmis spre Monitorul Oficial, prin care se punea în executare o Decizie irevocabilă a Înaltei Curți de Casație si Justiție, care obliga ANRM – (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale) – să actualizeze prețul de referință la gaze naturale. 

„În funcție de acest preț, producătorii de gaze – în speță OMV Petrom -, urmau să platească o redevență dublă către statul roman! Vechiul preț de referință – din 2008 -, în funcție de care se calculează și azi, după 10 ani redevența, este undeva la 45 dolari/mc, iar actualul preț de referință real este de 91 dolari/mc.

Ordinul șefului ANRM a fost blocat de la publicare de către Primul-ministru, Mihai Tudose, iar șeful ANRM demis! Toate acestea s-au întâmplat în 22 decembrie 2017!.

Pe înțelesul tuturor, producătorii de gaze plătesc astăzi - și de fapt de 10 ani, o redevență de două ori mai mică -, în contra deciziei Curții de Conturi a României și - din 2015 -, a ICCJ, fraudând STATUL ROMÂN cu zeci de milioane de euro cel puțin (probabil anual)!”, a comentat Pavelescu.