ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentații celor mai mari lanțuri de magazine din România au avertizat că obligația de a comercializa cel puțin 51% produse românești va duce la majorarea prețurilor și chiar la decizia unor comercianți de a se retrage de pe piața românească.

Florin Căpățână, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, a declarat pentru  zf.ro că „prețurile la raft vor crește, unele rețele ar putea pleca. Toate firmele vor să facă profit, iar dacă nu vor reuși s-ar putea gândi să plece către alte piețe”.

Legea pentru comercializarea produselor locale se aplică companiilor care au afaceri sau active de peste 2 milioane de euro, măsura ce este considerată discriminatorie de oficialii AMRCR, scrie b1.ro.
 
Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților a adoptat in aprilie legea privind vînzarea produselor românești în magazine, stabilind că 51% din alimente trebuie să provină dintr-un "lanț scurt” de aprovizionare, local sau regional, însă vor putea exista excepții stabilite de Guvern. Legea supermarketurilor a fost blocată însă în plenul Parlamentului de  deputatul PSD Pâslaru Florin Costin, care a cerut retrimiterea proiectului înapoi, la Comisia pentru agricultură pe motiv „pe procedură”.

Produsele la care face referire legea sînt carnea, ouăle, legumele, fructele, mierea, produsele lactate și cele de panificație. Legea blocată ieri în Parlament prevede amenzi de 150.000 de lei, dar și faptul că autoritățile pot închide supermarketul pentru o perioadă de până la șase luni, în funcție de abateri
 
Produsele la care face referire legea sînt carnea, ouăle, legumele, fructele, mierea, produsele lactate și cele de panificație.