ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Printre miile de știri despre criticile aduse României, un anunț trecea neobservat la începutul acestei săptămâni: Guvernul Vioricăi Dăncilă a oferit un ajutor de stat 491 milioane lei drept ajutor de stat pentru nouă companii, majoritatea cu capital românesc, pentru investiții totale care ajung la circa 1,3 miliarde lei.

Mai precis, cin cele nouă companii, șapte au capital integral românesc, după cum afirma premierul Dăncilă. Printre acestea se numără TerraPlast, societatea care a deschis prima fabrică românească construită în afara României după 25 de ani, compania Therme, care deține parcul acvatic din nordul Capitalei, și Romaqua, care îmbuteliază apa minerală Borsec.

Cu ajutorul acestor bani, companiile s-au angajat să producă aproape 2.000 de noi locuri de muncă. Decizia Guvernului Dăncilă este o premieră, deoarece, până acum, Guvernele anterioare ofereau cu generozitate ajutoare de stat numai multinaționalelor.

O analiză din 2015 a Ziarului Financiar arăta că principalii beneficiari ai schemelor de ajutoare de stat erau companiile străine, pentru că criteriile de eligibilitate erau prohibitive pentru companiile autohtone.

Numai Guvernul Cioloș a acordat, în două tranșe, ajutoare de stat de peste 200 de milioane de euro unor companii străine.

Predecesorul său, Victor Ponta, a acordat și el cu generozitate 10 milioane de euro către companiile Vodafone și Orange pentru a crea 400 de noi locuri de muncă.