Printre miile de știri despre criticile aduse României, un anunț trecea neobservat la începutul acestei săptămâni: Guvernul Vioricăi Dăncilă a oferit un ajutor de stat 491 milioane lei drept ajutor de stat pentru nouă companii, majoritatea cu capital românesc, pentru investiții totale care ajung la circa 1,3 miliarde lei.

Mai precis, cin cele nouă companii, șapte au capital integral românesc, după cum afirma premierul Dăncilă. Printre acestea se numără TerraPlast, societatea care a deschis prima fabrică românească construită în afara României după 25 de ani, compania Therme, care deține parcul acvatic din nordul Capitalei, și Romaqua, care îmbuteliază apa minerală Borsec.

Cu ajutorul acestor bani, companiile s-au angajat să producă aproape 2.000 de noi locuri de muncă. Decizia Guvernului Dăncilă este o premieră, deoarece, până acum, Guvernele anterioare ofereau cu generozitate ajutoare de stat numai multinaționalelor.

O analiză din 2015 a Ziarului Financiar arăta că principalii beneficiari ai schemelor de ajutoare de stat erau companiile străine, pentru că criteriile de eligibilitate erau prohibitive pentru companiile autohtone.

Numai Guvernul Cioloș a acordat, în două tranșe, ajutoare de stat de peste 200 de milioane de euro unor companii străine.

Predecesorul său, Victor Ponta, a acordat și el cu generozitate 10 milioane de euro către companiile Vodafone și Orange pentru a crea 400 de noi locuri de muncă.
  

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews