România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește proprietarii de locuințe: 96% dintre români locuiesc în imobilele pe care le dețin în proprietate și doar 4% în chirie, informează un comunicat de presă.

Românii se arată legați de casa lor și își doresc un anumit grad de independență și acest lucru se vede din numărul mare de proprietari și procentul foarte mic de chiriași.

Media europeană a chiriașilor este de 30%, în timp ce în România este de 4%. La polul opus se află Suedia, țară în care peste 35% dintre cetățeni locuiesc în casa altuia, cu chirie.

Semnele arată că situația nu se va schimba prea mult nici în viitor: generațiile tinere din România își doresc să aibă propria casă. Astfel, peste 30% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 25 de ani iau în calcul cumpărarea unei case, iar 15% dintre aceștia au aplicat deja pentru o formă de finanțare care să le permită achiziția unei locuințe.

În trecut, fostul președinte Traian Băsescu critica dorința tinerilor de a-și cumpăra case, susținând că este un reziduu „de pe vremea comuniștilor”. În opinia sa, tinerii români ar fi trebuit să se inspire din filmele americane și să fie mereu cu valizele gata de plecare.


Etnologul Mihai Andrei Aldea spunea că afirmațiile fostului președinte frizează absurdul, deoarece legătura românului cu casa și pământul său face parte din cultura noastră. Acesta spunea că tocmai comunismul a dus cea mai aprigă bătălie împotriva proprietății private.

„Un copac fără rădăcini este un buștean: poate fi dus oriunde, se poate face din el orice, nu mai are viață.
Un om fără istorie este un copac fără rădăcini: un buștean dus de valurile unor interese străine, din care se face orice și din care viața adevărată lipsește. Istoria și sociologia arată foarte clar faptul că românii au fost întotdeauna legați de casa și pământul lor dar, în ciuda acestui fapt, au știut să aibă o mare mobilitate de câte ori a fost nevoie”, a replicat el pentru ActiveNews. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews