Se pregătește Trădarea? Un senator PSD a introdus două amendamente la legea off-shore care să facă pe plac marilor corporații! Ședința unde s-a dezbătut legea în Comisiile Senatui a fost secretă

Două amendamente în sprijinul cerințelor marilor corporații care vor să exploateze gazul din Marea Neagră au fost introduse în legea offshore, aflată în Comisiile din Senat pentru reexaminare, informează Energia.ro.
Aceste amendamente, introduse de senatorul PSD Marian Gheorghe, garantează companiilor petroliere că nu va crește taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora. Aceasta, în condițiile în care actuala formă a legii, deși mai favorabilă statului decât în prima variantă, este considerată păgubitoare pentru România de către deputatul Daniel Gheorghe și mulți alții. Acum două săptămâni liderii unor mari companii străine au făcut lobby explicit pentru schimbarea legii.
„VI-valoarea cumulată a investițiilor în segmentul upstream, înregistrată în evidența contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum și valoarea cheltuielilor aferente investițiilor din programele de lucrări realizate și raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidența contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiții. În scopul determinării impozitului datorat în fiecare perioadă de referință, investițiile pot fi deduse în limita impozitului calculat” se arată în amendamentul introdus și obținut de Energia.ro.
„Amendamentul ușurează substanțial povara fiscală a companiilor, care își pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege și, teoretic, simplifică lucrurile în decizia de a se scoate gazele. În cel mai important perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil și OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon și Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la 4 miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să exploateze gazul. Iar nivelul celor trei blocuri acum aflate în explorare în Marea Neagră se vorbește despre o sumă totală de circa 6 miliarde investiții.Aceste sume vor fi deduse din impozitul suplimentar, nou introdus în lege.
Senatorul PSD Marian Gheorghe, cel care a introdus amendamentele, este chiar președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale. Și a fost introdus în condițiile în care legea, aflată la reexaminare a ajuns în această Comisie în data de 18 septembrie fără să apară public informații despre acest lucru. Potrivit unor surse parlamentare, această comisie este nou-înființată, în urma unui proces de e a comisiilor permanente ale Senatului. Mai mult, ședința acestei comisii în care s-a dezbătut legea și au fost introduse aceste amendamente nu apare pe site-ul Senatului, deci nimeni nu a știut că se va dezbate aici acea lege în data de 18 septembrie. De altfel, potrivit site-ul Senatului, senatorul Marin Gheorghe este președinte al acestei comisii din data de 17 septembrie, deci a fost numit cu doar o zi înainte să de dezbată această lege în acea Comisie.
Al doilea amendament important introdus de senatorul PSD se referă la imposibilitatea schimbării cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toată durata exploatării gazelor, o cerință expresă a petroliștilor, care au spus că au nevoie de predictibilitate și de un cadru fiscal stabil pentru a putea investi. Nivelul taxelor este garantat prin lege, dacă amendamentul va fio adoptat, pe toată durata exploatării gazelor. Iată cum sună amendamentul:
„(1) Regimul de redevențe și regimul fiscal prevăzute la art.18 și art. 19 (cele care stabilesc cuantumul impozitului suplimentar-n.red.) nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titluarilor de acorduri, pe toată durata acordurilor și a prelungirilor subsecvente,
(2) Cota procentuală prevăzută la art. 20 (obligația de a vinde 50% din gazele extrase pe piața românească-n.red.) nu va crește pe toată durata acordurilor”.
Miza: rezerve de cel puțin 200 de miliarde de metri cubi, de 20 de ori consumul României
În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon și OMV Petrom, unde s-au descoperit reserve potențiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiții american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potențial cuprins între 10 și 20 de miliarde de metri cubi. În acest al doilea caz primele gaze vor ajunge la țărm anul viitor, în timp ce, în primul caz, Exxon și Petrom vor anunța în acest an dacă vor lua decizia exploatării comerciale. În caz pozitiv, gazele vor ajunge la țărm în anul 2020.
Potrivit estimărilor oficialilor de la București, există circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică cele trei perimetre deținute de Lukoil, ExxonMobil și OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas”, precizează sursa citată.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Nicușor Dan a semnat pentru defrișarea unui parc din inima Capitalei. Au fost răpuși de drujbe zeci de copaci

Teren intravilan de 3500 de metri aproape de malul lacului Buftea, în satul Mănăstirea, comuna Crevedia, la preț de apartament - Un loc ideal de mutat la casă pentru tine sau pentru mai mulți prieteni cât și o oportunitate de afaceri. VÂNZARE DIRECTĂ

Care sancțiuni? Rubla rusească a ajuns cea mai performantă monedă din lume, depășind dolarul, coroana suedeză, francul elvețian și aurul
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Economie
Persoane: Daniel Gheorghe
Locații: București
Subiecte: Legea Offshore
Organizații: Exxon Lukoil OMV Petrom Partidul Social Democrat (PSD) Senatul României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (5)