ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de protestatari purtând veste sau jachete portocalii s-au adunat marți la Roma, scandând „Liberta”! ” („Libertate!”) pentru a protesta față de modul în care guvernul Conte a gestionat criza coronavirusului. Dar și împotriva restricțiilor, a obligativității purtării măștilor și a vaciinării obligatorii.
 
Descrisă de presa mainstream din Italia ca o mișcare „de dreapta-libertaristă” și „turbo-populistă”, mișcarea „Vestelor Portocalii” a fost condusă de fostul general de Carabinieri, Antonio Pappalardo, cel care a susținut în toate aceste luni că pandemia de coronavirus nu există.
 
„Pandemia nu există, este un c----", a declarat Pappalardo la mitingul de la Bari, conform agenției italiane de știri ANSA. „Coronavirusul nu este letal, ci ucide doar bolnavii de peste 80 de ani. Destul cu minciunile și ipocrizia, ați îngrozit poporul italian ”, a spus el.


Manifestări similare au avut loc și la Roma, Milano și Florența, dar și în alte capitale regionale. Sfidând un ordin guvernamental de a menține distanțarea socială și de a purta măștile în spații publice, mii de oameni au spus „prezent” la apelul lui  Pappalardo, care a ironizat declarația unui medic italian, care a afirmat că virusul „nu mai există clinic”.

„Acum, și virusologii spun că acest coronavirus este o prostie”, a spus Pappalardo mulțimii, în timp ce spune de ce este împotriva folosirii măștilor. În plus, Pappalardo a cerut ca Italia să revină la utilizarea fostei sale monede, lira. Fostul general de Carabinieri a adăugat că va refuza să poarte o mască: „Acești plămâni sunt ai mei. Voi avea grijă de ei. Respirația este sacră”.

Pappalardo a denunțat măsurile de izolare ca pe o încălcare a libertății. Alți vorbitori la protest au afirmat că pandemia „nu a existat niciodată” și au susținut că politicienii au înscenat-o pentru a-și spori puterile.

Protestele „Vestelor Portocalii” au avut loc după o altă manifestație anti-guvernamentală, organizată de opoziția politică de centru-dreapta a Italiei, condusă de fostul vicepremier Matteo Salvini, liderul partidului naționalist Lega.
 
Flancați de liderul partidul Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, și de  Antonio Tajani, lider al partidului Forza Italia, condus de fostul premier italian Silvio Berlusconi, demonstranții au transportat un steag italian imens, de 500 de metri, pe Piazza del Popolo, cerând demisia guvernului.