ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Europenii plâng de mila imigranților pe care Trump nu îi mai lasă să intre în SUA, dar Bruxelles-ul este prtegătit să ia o măsură similară.
 
Următorul pas al liderilor Uniunii Europene în controversata chestiune a gestionării crizei refugiaților este acela de a transforma Libia într-uh zid de stopare a imigrației africane.

Presa europeană a informat săptămâna trecută că „UE a decis să combată migrația din Marea Mediterana extinzând în practică granița de sud cu Libia, care va fi viitorul centru de detenție și deportare a persoanelor  în țările lor de origine.”

Aceasta a fost unad din deciziile adoptate la Consiliul European din Malta, din 3 februarie, care însă a fost anunțată undeva pe fundal și fără ca presa occidentală să îi acorde spațiul cuvenit. În schimb, mass-media a pus în prim-plan atacul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, la adresa președintelui american, pe care l-a acuzat de „demagogie” și despre care a spus că „reprezintă o amenințare la adresa UE, la fel ca Rusia și terorismul SI.

Și, în timp ce liderii Europei deplâng soarta imigranților din șapte state pe care Donald Trump a decis să nu îi mai lase să intre pe teritoriul american, aceiași înalți demnitari ai UE au decis, în Malta, să pună stavilă refugiaților care ajung în Europa. Declarația comună a celor 27 nu face altceva decât să stopeze fluxurile migratoare din sud, prin alocarea a peste 130 de milioane de euro care va transforma Libia în granița de sud a Uniunii Europene.

Statele semnatare explică astfel declarația de la Valletta:

„Dată fiind situația în care sute de persoane și-au pierdut viața deja în 2017 și odată cu venirea primăverii, suntem deciși să luăm măsuri ulterioare pentru reducerea semnificativă a fluxurilor migratorii de-alungul Mediteranei și pentru distrugerea business-ului traficanților. Vom intensifica cooperarea noastră cu Libia ca țară de plecare, precum și cu vecinii săi din nordul Africii și din Africa sub-sahariană.
 
La polemica generată de această strategie să mai adaugăm că Libia este un aruncat în haos și într-o spirală a violențelor interne. Provocate de același Occident care a sprijinit protestele insurgenților, alungarea de la putere și uciderea fostului lider libian Muammar Gaddafi.
 
UE susține că 1,3 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Libia.