ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fondatorul lanțului suedez de mobilă Ikea, Ingvar Kamprad, a murit la vârsta de 91 de ani, potrivit unui anunț al companiei.

Kamprad s-a născut în 1926 la Smålandand și a fondat compania Ikea la vârsta de 17 ani.


Afacerea așa numitului Arhipelag Gulag al lagărelor de copii din Finlanda produce anual circa 1 miliard de euro, după cum estimează organizația finlandeză de apărarea a drepturilor omului October Movement (Lokakuun Liike). Un copil intrat pe mâinile armatei de lucrători sociali și psihologi finlandezi aduce un profit anual situat între 100.000 și 200.000 de euro, conform aceleiași organizații. 

Practicile acestei rețele de instituții ale groazei din țările nordice aduce aminte de programul nazist Lebensborn, prin care copii înfiați sau răpiți din țările ocupate de Germania nazistă erau „arianizați” în case de copii, după cum a acuzat chiar și președintele ceh Miloš Zeman, într-un caz similar cu cel al româncei Camelia Smicală.


Kamprad, care a fost listat cândva drept al patrulea cel mai bogat om din lume, este renumit pentru frugalitatea sa. El a recunoscut că și-a cumpărat toate hainele de pe piața second-hand, în speranța de a da un exemplu bun celor din jurul lui. Averea cumulată a magnatului este estimată la aproximativ 610 miliarde coroane (51 miliarde de lire sterline), potrivit rapoartelor mass-media suedeze. Dar este dificil de separat ce îi aparține lui, ce aparține copiilor săi și ce aparține unei fundații dezvoltată de familie într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din Europa, Liechtenstein.
 
Începând cu 2010, Kamprad s-a retras progresiv din afacerea de familie pentru a face loc celor trei fii ai săi.

IKEA deține un magazin în România, în București. Inițial, suedezii au intrat în țara noastră sub formă de franciză prin intermediului controversatului Puiu Popoviciu, ulterior IKEA cumpărând afacerea de la fostul ginere al demnitarului comunist Ion Dincă.
 
Totodată, IKEA Group, prin IRI Investments SRL, este cel mai mare proprietar privat de păduri din România, deținând o suprafață de 46.700 de hectare.