Activista Zuzana Caputova va deveni prima femeie președinte al Slovaciei, potrivit rezultatelor aproape complete al celui de-al doilea tur al alegerilor publicate sâmbătă seară de Oficial național de statistică, relatează AFP.

Avocata a obținut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% din secțiile de votare. Adversarul său, Maros Sefcovic, comisar european susținut de partidul de guvernământ de centru-stânga (Smer-SD), este creditat cu 41, 61% din voturi.

Imediat după publicarea primelor rezultate, Zuzana Caputova a lansat un apel slovacilor să se unească.

„Să căutăm ce ne unește, să punem cooperarea deasupra intereselor noastre”, a spus ea în fața reprezentanților presei.

„Pentru mine, aceste alegeri au dovedit că poți câștiga fără să îți ataci adversarul și cred că această tendință se va confirma în cursul alegerilor pentru Parlamentul European și legislativelor slovace de anul viitor”, a declarat viitoarea președintă a Slovaciei.

Rezultatul său, a mai afirmat ea, a arătat că „este posibil să nu cedezi populismului” și „să câștigi încrederea oamenilor fără să recurgi la un vocabular agresiv și atacuri la persoană”.

Adversarul său și-a recunoscut înfrângerea. „I-am telefonat d-nei Caputova ca să o felicit pentru victorie. I-am trimis un buchet de flori pentru că prima femeie președinte al Slovaciei merită un buchet”, a declarat Maros Sefcovic.

Zuzana Caputova a candidat din partea partidului „Slovacia Progresistă” care a avut ca program „anti-corupția”. Ea a promis că va acorda atenție mediului înconjurător și că va susține legalizarea parteneriatelor civile. În ceea ce privește adopția copiilor de către cupluri homosexuale, ea a precizat că este de acord cu această soluție dacă alternativa este instituționalizarea. Caputova s-a remarcat după protestele în urma uciderii jurnalistului Jan Kuciak, pe care manifestanții l-au pus pe seama partidului de guvernământ, condus de premierul de-atunci, Robert Fico, informa ActiveNews.

Cotidianul informa că ONG-ul în care a activat Caputova înainte de a intra politică a beneficiat de sponsorizări consistente din partea Fundației pentru O Societate Deschisă.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.