ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia, Iran și mișcarea șiită libaneză Hezbollah, aliați ai președintelui Bashar al-Assad, răspund la bombardamentele americanilor din Siria. 

Centrul tuturor trupelor de comandă aliate ale președintelui sirian Bashar al-Assad, care includ forțe din Rusia, Iran,  mișcarea șiită Hezbollah și alte miliții, a avertizat SUA că va răspunde cu forța în cazul unui nou atac în Siria. „Agresiunea împotriva Siriei depășește toate liniile roșii. De acum, vom reacționa ferm la orice agresiune împotriva Siriei și orice încălcare a liniilor roșii”, afirmă într-un comunicat „centrul de operațiuni comune”, un organism cu sediul în Siria, care include Rusia, Iran și forțele „aliate” ale Hezbollahului libanez. 
 
Nota adaugă că prezența militară americană în nordul țării este ilegală și subliniază faptul că acest lucru le transformă în „forțe de ocupație", informează Reuters. 

De la Teheran, aliatul numărul unu al  Damascului, președintele iranian Rouhani, care a atacat decizia lui Donald Trump de a interveni militar in Siria, a declarat că acuzațiile potrivit cărora „Al-Assad ar fi în spatele atacului chimic de la Khan Shaykhun sunt fără fundament” și a criticat  statele occidentale care au aplaudat intervenția Washington-ului în Siria.
 
Între timp, coaliția pro Assad rămâne pe poziții.  Șefii armatelor rusă și iraniană și-au manifestat dorința de a continua cooperarea militară în sprijinul președintelui Al-Assad „până la înfrângerea totală a teroriștilor și a celor care îi susțin”. Teheranul, Moscova și Damascul  îi cataloghează drept „teroriști” pe toți oponenții regimului sirian.

Acuzând regimul președintelui Al-Assad de autoritarism, SUA au efectuat vineri lovituri cu rachete asupra unei baze aeriene a armatei siriene, pentru prima oară în mai mult de șase ani de război în Siria. Administrația Trump a informat ulterior Congresul că ar „putea realiza noi acțiuni suplimentare”.