Sancțiunile pentru cea mai controversată companie se țin lanț.  Despăgubirile istorice obținute în instanțe din SUA sau Franța de cei care s-au îmbolnăvit în urma utilizării produselor Monsanto ard acum la buzunar și concernul Bayer, cel care a achiziționat Monsanto acum trei ani.
 
Concernul agrar-chimic și farmaceutic Bayer a suferit o nouă înfrângere în justiție în SUA și trebuie să plătească scump în contul Monsanto, scrie dw.com.

Jurații tribunalului din orașul Oakland, din California, au condamnat Bayer la plăți penale compensatorii de peste două miliarde de dolari. Procesul a fost declanșat de plângerea unui pensionar american, care a acuzat că produsul Roundup al firmei Monsanto, parte a grupului Bayer, ar fi responsabil pentru îmbolnăvirea sa de cancer. Substanța activă din acest produs chimic folosit în combaterea dăunătorilor din agricultură este controversatul glifosat.

Avocații pensionarului ceruseră despăgubiri de peste un miliard de dolari și au numit drept „istorică” pedeapsa dictată împotriva gigantului chimic german. Bayer s-a declarat „dezamăgită” de decizia juriului și a anunțat că o va contesta în instanță. 

Avocații acuzării au încercat în timpul procesului să convingă jurații nu doar că produsele Monsanto provoacă cancer, ci și că această companie ar fi manipulat studii făcute asupra produselor sale pentru a ascunde riscurile. Bayer respinge acuzațiile potrivit cărora glifosatul ar fi cancerigen și face mereu trimitere la faptul că autoritățile din lumea întreagă au aprobat folosirea acestei substanțe, pe care o consideră nepericuloasă.

 În anii 80, numele companiei germane Bayer a fost implicat intr-un scandal uriaș, fiind acuzată  că a exportat, în 1985, medicamente coagulante infestate cu HIV. Ziarul Le Monde dezvăluia că documente oficiale ale companiei atestau că laboratorul Cutter Biological (filiala din SUA a Bayer) a vândut în cunoștință de cauză, în Asia și America de Sud, medicamente contaminate cu virusul care provoacă SIDA.

Probleme apar și în alte țări: procuratura de la Paris a demarat sâmbătă o anchetă împotriva Monsanto. Aceasta este suspectată că ar fi adunat date private ale jurnaliștilor, politicienilor și cercetătorilor critici la adresa sa.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews