ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului Poloniei, Stanislaw Karczewski, a lansat un apel compatrioților din străinătate să denunțe pe lângă diplomații țării lor „orice manifestare de antipolonism”, potrivit unei scrisori pe care ambasadele Poloniei din lumea întreagă au început să o difuzeze, relatează AFP, conform Agerpres.
 
Apelul președintelui Senatului, Stanislaw Karczewski - membru al partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS) la putere în Polonia -, intervine într-un moment tensionat între Varșovia, Israel și Statele Unite, provocat de legea privind Holocaustul votată recent în Polonia.

Acest text a fost tradus și afișat, de exemplu, pe site-urile ambasadelor la Paris și Buenos Aires, nu și la Washington, Madrid sau Tel Aviv.
Pentru Varșovia, această lege trebuie să împiedice ca să li se atribuie polonezilor crimele naziștilor germani, și în special ca să se vorbească în străinătate despre "taberele poloneze ale morții", referitor la instalațiile naziste de pe teritoriul Poloniei ocupate.

Pentru Israel însă și pentru organizațiile evreiești internaționale, anumite pasaje din acest text ascund o tentativă de a nega participarea unor polonezi la genocidul evreilor, chiar să îi împiedice pe supraviețuitorii Holocaustului să povestească propria experiență.

„În calitate de președinte al Senatului Republicii Polone, însărcinat cu supravegherea intereselor diasporei poloneze și a polonezilor din străinătate, a scris Stanislaw Karczewski, mă îndrept spre toți compatrioții mei din lumea întreagă și îi rog să se documenteze și să adune toate dovezile privind atrocitățile și crimele împotriva umanității comise în cel de-Al Doilea Război Mondial".

El a subliniat că trebuie salvate de la uitare amintirile ultimilor martori legate de ”prejudiciile cauzate atât evreilor, cât și polonezilor, romilor și tuturor celorlalte victime".

Vă rog să vă documentați și să denunțați orice manifestare de antipolonism, precum și scrierile sau opiniile care constituie o insultă la adresa noastră. Vă rog să informați ambasadele, consulatele și consulatele noastre onorifice despre orice declarație care pune sub semnul întrebării bunul renume al Poloniei”, a continuat el.

El a mai invitat diaspora poloneză să organizeze seminarii, expoziții și întâlniri, chiar campanii de scrisori pentru „a reaminti în mod eficient adevărul istoric".