ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mareșalul Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, a respins joi seara apelul la încetarea focului, lansat în ajun de Turcia și Rusia, anunțând astfel continuarea operațiunilor sale militare împotriva forțelor loiale Guvernului de Uniune Națională (GNA), recunoscut de ONU, informează AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat citit de purtătorul său de cuvânt Ahmad al-Mesmar, mareșalul Haftar a apreciat că stabilitatea și relansarea procesului politic în Libia nu pot fi realizate înainte de „eradicarea grupurilor teroriste”, dizolvarea și dezarmarea milițiilor care controlează - potrivit acestuia - capitala libiană.

Mareșalul Khalifa Haftar, susținut în special de Egipt și Emiratele Arabe Unite, desfășoară de la începutul lunii aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala libiană, sediul Guvernului de Uniune Națională (GNA), condus de Fayez al-Sarraj.

GNA, la rândul său, a salutat miercuri seara apelul la armistițiu lansat de Turcia și Rusia, fără ca totuși să precizeze dacă i se va conforma.

Președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin au făcut un apel la încetarea focului în Libia, miercuri, la Istanbul, cu prilejul inaugurării gazoductului TurkStream

Interesele sunt divergente în ceea ce privește deznodământul războiului civil libian. Federația Rusă este acuzată că-l susține pe mareșalul Haftar, trimițându-i mercenari, în timp ce parlamentul Turciei a votat recent trimiterea de trupe în Libia în sprijinul G.N.A. În consecință, Parlamentul Libiei, fidel mareșalului Haftar, a votat, câteva zile mai târziu, ruperea relațiilor cu Turcia.