ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trupele turce și ruse au efectuat marți a cincea patrulă comună în nordul Siriei, în regiunea Ayn al-Arab, ca parte a unui acord asupra retragerii miliției kurde siriene de la granița Turciei, informează agenția Xinhua, citată de Agerpres.

„Cea de-a cincea patrulă terestră comună turco-rusă în regiunea Ayn al-Arab, la est de Eufrat, continuă cu atenția și promptitudinea cuvenite, pentru siguranța atât a civililor, cât și a personalului nostru militar, în ciuda provocărilor teroriștilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului turc al Apărării.

Potrivit acestuia, mai mulți protestatari au aruncat cu pietre în vehiculele blindate ruse și turce în timp ce treceau prin zonele kurde din nord-estul Siriei.

Patrulele comune fac parte dintr-un memorandum agreat între Ankara și Moscova cu scopul împingerii combatanților Unităților de Protecție Populară (YPG) kurde la 30 km distanță de granița dintre Siria și Turcia. YPG sunt considerate extensia siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formațiune declarată ilegală de Turcia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au avut o întâlnire la Soci, în Rusia, pe 22 octombrie. În cadrul acesteia, cei doi lideri au convenit asupra retragerii combatanților YPG la 30 km sud de granița siriano-turcă, în termen de 150 de ore. Conform înțelegerii, armatele rusă și turcă vor efectua patrule comune pe o fâșie de 10 km de la granița cu Turcia, într-o regiune siriană ce exclude orașul Qamishli.