ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele sirian Bashar Assad a declarat, în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni ruse, că acuzațiile conform cărora ar fi folosit arme chimice au fost lansate de adversarii săi și de guverne ostile precum Arabia Saudită, care ar fi „pus în scenă o piesă” cu victime false pentru a păcăli comunitatea internațională, scrie Breitbart.

Liderul sirian a explicat că ar fi fost o prostie să utilizeze arme chimice, în condițiile în care era învinovățit pentru acest lucru, și a precizat că, dacă ar fi făcut asta, numărul morților ar fi fost mult mai mare. Assad consideră că acuzațiile împotriva sa au fost doar un „pretext pentru a ataca Siria”.

„Nu au oferit nicio dovadă tangibilă care să demonstreze că a existat un astfel de atac și au existat multe rapoarte oficiale care au respins aceste afirmații. Deci, a fost doar o acuzație; niciodată, dar niciodată, armata siriană nu a folosit arme chimice înainte de a preda întregul arsenal comisiei internaționale ”, a insistat Assad.
 
SUA, Marea Britanie și Franța au decis în aprilie 2018 să lanseze o operațiune militară în Siria, ca răspuns la un presupus atac chimic din Douma, pe care l-ar fi comis regimul Assad.
 

El a acuzat și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) ca fiind părtinitoare și coruptă și a afirmat că Națiunile Unite nu sunt decât o „marionetă” a Statelor Unite.

Întrebat dacă probele video ale atacurilor cu gaz, pe care le-ar fi comis armat siriană, au fost „manipulate” de către rebelii care foloseau cu adevărat arme chimice, cu sprijinul guvernului Arabiei Saudite, Assad a răspuns: „Da, acestea sunt pe YouTube ,le  puteți vedea”.

„Ceea ce vreau să spun este că au pus în scenă o piesă, un spectacol complet, unde cineva joacă rolul victimei în multe incidente, nu numai în cazul atacului cu arme chimice, chiar și cu bombardamente. Au înscenat o piesă în care cineva, care apare ca victimă, la sfârșit se poate vedea că e o persoană normală, se ridică în picioare și se mișcă normal.  Puteți vedea pe YouTube. Este foarte clar; vă putem oferi aceste dovezi ”, a spus liderul de la Damasc

Assad a atacat și Căștile Albe, organizația siriană de apărare civilă care a acuzat regimul de la Damasc de atrocități, inclusiv de folosirea armelor chimice.

„Este foarte simplu să vezi aceleași fețe ale acelor „îngeri” - căștile albe - aceleași fețe. Aceiași oameni care fac parte din Căștile Albe sunt luptători Al-Qaeda. Îi poți vedea. Imaginile sunt foarte clare. Același om care a decapitat sau a tăiat capete, iar unul dintre ei mânca inima unui soldat ”, a afirmat Assad.

Într-un inteviu anterior, Assad afirma că se îndoiește că liderul organizației Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi fost ucis, așa cum au anunțat americanii, sugerând că raidul forțelor speciale din SUA  ar fi putut fi o altă „producție teatrală”. Assad a adăugat că dacă Baghdadi este, într-adevăr, mort, atunci e vorba de un alt caz în care Statele Unite au ucis o marionetă care nu-i mai era utilă, amintind și de uciderea, în 2011, a fondatorului al-Qaeda, Osama bin Laden.