ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a mâncat halva turcească cu polonicul și a bătut apa din Bîstroe în piua Ucrainei, luni, la Parlament, afirmând cu nonșalanță că în dosarul Bîstroe MAE a acționat "permanent și prompt". El a mai susținut că deși unele voci au spus că ministerul nu a fost suficient de ferm cu Ucraina, acest lucru reprezintă "o temă falsă", după care a pus placa cum că în scandalul Bîstroe  "imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă" pentru a bloca sprijinul pentru Ucraina (VIDEO mai sus).

"În dosarul Bîstroe, MAE a acționat permanent și prompt conform competențelor sale, inclusiv în ultimele două luni, de la apariția semnalelor publice privind dragările, chiar dacă nu toate demersurile au fost publice. Repet, faptul că până când informația a apărut public în februarie, MAE nu a fost informat de către Ucraina sau de către autoritățile cu atribuții în domeniu că partea ucraineană face dragaj de adâncire pe Chilia și Bîstroe. Nici ulterior nu am primit confirmări în acest sens. MAE a transmis Comisiei Europene pe 16 februarie, dar și anterior, inclusiv în 2022, că România nu e de acord cu includerea brațelor Chilia și Bîstroe în TEN-T. M-am aflat în dialog permanent cu monologul meu Kuleba, direct pe 18 februarie la Munchen, 23 - 24 februarie la New York și am fost continuu în contact și în aceste zile. În toate discuțiile cu Ucraina, MAE a solicitat, inclusiv scris, să înceteze imediat, să se abțină de la efectuarea oricăror dragaje de adâncire. De altfel, partea ucraineană a încetat orice fel de dragaj", a afirmat Aurescu, în plenul Camerei Deputaților, la Ora Guvernului. Bătaia de joc la adresa parlamentarilor este evidentă. Ucraina a întrerupt orice dragaj pentru că ajunsese deja la 9 metri și nu mai era nevoie să mai sape decât la gurile noului canal Dunăre - Marea Neagră, după cum o dovedesc site-urile de trafic marin accesibile oricui.

Aurescu a prezentat și așa-zisele demersuri făcute pe lângă partea ucraineană pentru a permite efectuarea de măsurători de verificare de către partea română, conform Agerpres.

Ministrul a mai spus că este important să fie așteptate "cu calm" datele măsurătorilor, acestea trebuie interpretate, iar ulterior sunt necesare valori de mediu, menționând că apoi va fi trasă o concluzie. Altă bătaie de joc la adresa cetățenilor români și a parlamentarilor, având în vedere că adâncimile sunt cunoscute deja. Același lucru l-a afirmat de altfel și singurul parlamentar care i-a dat replica, George Simion de la AUR. Păcat că nimeni dintre susținătorii lui Rareș Bogdan, europarlamentarul din fruntea PNL care l-a criticat dur pe fostul purtător de servietă al lui Adrian Năstase, nu a intervenit în plen.

Ministrul de paie al Kievului la București a mai susținut conform directivelor ieftine primite la plic că de fapt de săparea canalului Bîstroe e de vină tot Rusia, afirmând în mod fals că „imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă”.

"Unele voci au spus că MAE nu a fost suficient de ferm cu Ucraina. E o temă falsă, de fapt imaginea externă a României a fost atacată de propaganda rusă, care a încercat să folosească dosarul Bîstroe pentru a bloca sprijinul României pentru Ucraina. MAE reprezintă imaginea României în străinătate. Ucraina este un stat devastat de război. În fiecare zi, bombele ruse omoară copii și femei nevinovați. (...) Apărăm permanent interesele României în toate dosarele și este în interesul direct al României și românilor să sprijinim Ucraina cu tot ce putem pentru a câștiga acest război. Susținerea Ucrainei înseamnă mai multă securitate pentru România. Nu este în interesul României ca Rusia să ajungă la gurile Dunării", a mai spus Aurescu. Dar ca Ucraina să acapareze Gurile Dunării este în interesul României? Oricum, ca să înțelegeți mai bine ce a vrut să spună ministrul accesați acest LINK.