ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficialii din Washington, DC, au vorbit despre pregătirile de securitate în contextul unor „posibile revolte și tulburări civile în perioada alegerilor” cruciale din 5 noiembrie 2024, când americanii vor alege între Donald Trump și Kamala Harris.

Administratorul adjunct al orașului D.C., Chris Rodriguez, a informat Consiliul D.C. cu privire la pregătirile de securitate din ziua alegerilor până pe 6 ianuarie inclusiv, ziua inaugurării noului președinte, relatează nbcwashington.com.
 
El a spus că Washington D.C. se pregătește pentru posibilitatea unor„revolte și tulburări civile pe scară largă”.

De asemenea, ofițerii Departamentului de Poliție Metropolitană sunt pregătiți pentru lunile următoare, a declarat reporterilor șefa poliției Pamela Smith. „Vreau să vă asigur că Departamentul de Poliție Metropolitană și toate agențiile guvernamentale din D.C. continuă să se pregătească pentru aceste evenimente”, a spus ea.

Simulări privind posibile violențe sau tulburări civile

De asemenea, peste 30 de experți militari s-au alăturat oficialilor de stat și locali la Universitatea din Pennsylvania pentru a efectua simulări ale posibilelor violențe sau tulburări civile în contextul alegerilor. Aceștia au publicat un raport cu principalele rezultate.
 
Jurnalista de la NPR Michel Martin a vorbit cu unul dintre autorii raportului, generalul pensionar Joseph Votel, fost general de top al Comandamentului Central al SUA și al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale.

Aceste simulări legate de ceea ce s-ar putea întâmpla în ziua alegerilor au fost justificate de Joseph Votel prin „prevalența dezinformarii în mediul de astăzi”, ceea ce „ar putea inflama foarte rapid opiniile oamenilor … și cred că ar putea accelera tulburările civile”.

Potrivit celor dezvăluite în dialog, exercițiul a luat în considerare două scenarii, ambele în Pennsylvania. Primul constă în acuzații de fraudare a alegătorilor în comitatul Lancaster, Pennsylvania, ceea ce declanșează proteste de stradă care scapă de sub control. Lucrătorii din secțiile locale trebuie să-și recapete controlul prin închiderea urnelor, astfel că Pennsylvania întârzie să certifice rezultatele alegerilor. 

„Forțele de ordine federale, statale și locale trebuie să-și probeze pregătirea pentru tulburări civile în timpul și după alegeri. Ar putea exista o lipsă de răspuns. Sau răspunsuri exagerate. Sau răspunsuri ineficiente. Înseamnă că trebuie să luăm măsuri pentru siguranța fizică a urnelor. Acest lucru trebuie să aibă prioritate ridicată, evident, înainte și în timpul alegerilor”, a spus Votel.

Al doilea exercițiu a simulat un scenariu în care președintele nou ales emite ordine ilegale ca Garda Națională din Pennsylvania să înăbușe protestele din Philadelphia. Scopul a fost de „a identifica vulnerabilitățile în lanțul de comandă militar și de a dezvolta strategii prin care răspunsurile militare să fie în conformitate cu valorile democratice.”

„Ceea ce a identificat exercițiul nostru este că utilizarea Legii Insurecției ar putea permite unui președinte să emită ordine care le-ar înlocui pe cele ale unui guvernator, în special în ceea ce privește desfășurarea Gărzii Naționale. Aceasta este o vulnerabilitate. În al doilea rând, decizia de imunitate pe care Curtea Supremă a Statelor Unite a adoptat-o aici în urmă cu câteva luni creează o oarecare ambiguitate juridică în lanțul de comandă militar, ceea ce ar putea permite emiterea de ordine ilegale fără risc legal la nivel personal. Cred că exercițiul a identificat faptul că armata americană este antrenată să nu asculte ordine evident ilegale, dar probabil că este nevoie de mai multă pregătire pentru a ajuta personalul activ să recunoască și să respingă ordinele ilegale. În exercițiu s-a mai identificat că liniile de delimitare dintre autoritatea statală și cea federală în ceea ce privește reprimarea tulburărilor civile nu sunt foarte clare”, a explicat Votel.
 
Reamintim că în 6 ianuarie 2021 i s-a înscenat lui Donald Trump o lovitură de stat. 

Vedeți
și