ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele sirian Bashar al-Assad a dat asigurări că ofensiva din nord-vestul țării continuă până la „eliberarea” fortăreței opoziției armate susținută de Turcia în regiunea Idlib. Într-un discurs transmis de televiziunea de stat siriană, Assad a comentat cucerirea regiunii Alep de către forțele de la Damasc, cu sprijinul Rusiei.

Assad consideră însă că acest conflict, care durează de nouă ani, nu s-a încheiat încă. ”Știm că această eliberare nu înseamnă sfârșitul războiului sau zdrobirea tuturor comploturilor sau sfârșitul terorii sau predarea inamicului, dar în mod sigur i-a dat cu nasurile de pământ”, a spus Assad.

”Acesta este preludiul înfrângerii finale (a forțelor de opoziție), mai devreme sau mai târziu”, a adăugat președintele sirian.

Noua ofensivă susținută de Rusia, ajutată de miliții pro-iraniene, pentru recâștigarea ultimului bastion al rebelilor din nord-vestul Siriei a permis forțelor lui Assad să preia controlul asupra celei mai mari zone rurale de lângă Alep și să avanseze mai mult în provincia Idlib, controlată de rebeli și intens populată.

”Bătălia pentru eliberarea regiunilor Alep și Idlib va continua, pentru că ne luptăm pentru eliberarea pământului sirian”, a mai spus președintele.

Mai mult, Assad a subliniat că „nu doar că oamenii din Alep au rezistat și au îndurat durerea și suferința, ci chiar au muncit și au produs în anii asediului și războiului și în ciuda circumstanțelor contrare oricărei logici economice”.

Liderul de la Damasc a vorbit apoi despre „anii de bombardamente brutale și violente care au afectat cele mai multe cartiere”. „Zeci de mii de martiri și răniți, orfani și văduve, ani de asediu fără apă, electricitate sau alte elemente esențiale ale vieții. Și asta pentru ca Alep să fie îngenuncheat”.
 
Discursul televizat al lui Bashar Al-Assad vine după ce, luni,  armata siriană a anunțat „eliberarea” a zeci de sate și orașe din Alep, care erau controlate de jihadiști, după o serie de „operațiuni militare concentrate”.
Armata guvernamentală s-a angajat să continue operațiunile până când întreg teritoriul sirian va fi eliberat de „teroriști”, cu referire la rebelii care luptă cu regimul Assad.