ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trupele lui Bashar Al-Assad, susținute de Moscova, sunt pe punctul de a prelua controlul asupra ultimelor bastioane jihadiste din provincia Idlib (Siria), scrie  France 2. Această victorie militară crucială survine însă înaintea unei noi runde de discuții între Turcia și Rusia referitoare la escaladarea conflictului, transmite Reuters.


Avansul recent al guvernului sirian în regiunea din nord-vestul Siriei a perturbat cooperarea fragilă dintre Ankara și Moscova, care susțin forțe opuse în conflict, dar care au colaborat pentru găsirea unei soluții politice în războiul civil din ultimii nouă ani. Turcia, susținătoare a rebelilor care doresc înlăturarea președintelui sirian Bashar al-Assad, a fost indignată după atacurile siriene din regiune Idlib care au provocat moartea a 13 soldați turci, în ultimele două săptămâni. Turcia a cerut Rusiei să oprească atacurile, avertizând că se va folosi de forța militară pentru a respinge înapoi forțele siriene, dacă acestea nu se vor retage până la sfârșitul lunii februarie.

Forțele Rusiei au efectuat duminică atacuri aeriene puternice în provincia Alep, bombardând orașe precum Anadan, care a fost ocupat ulterior de forțele siriene ajutate de miliții susținute de Iran.

Surse militare rebele au spus că luptătorii opoziției s-au retras din zonă, inclusiv din Anadan și orașul Haritan. ”În prima zi au cucerit o zonă în care timp de opt ani nu au putut cuceri un singur sat”, a declarat Rami Abdulrahman, director al organizației Syrian Observatory for Human Rights (Observatorul Sirian al Drepturilor Omului n.r.) din Marea Britanie.

„Are loc un avans foarte rapid al regimului sirian în regiune. Facțiunile s-au retras din cea mai mare parte a regiunii”, a spus Abdulrahman. Potrivit organizației, forțele siriene au preluat controlul în 13 orașe și sate din zona respectivă.

Avansul a avut loc după ce forțele președintelui Assad au îndepărtat insurgenții de pe autostrada care face legătura între Alep și Damasc și au redeschis cea mai rapidă rută dintre cele mai mari două orașe din țară, pentru prima oară în ultimii ani, aceasta fiind o reușită majoră pentru Assad.

Între timp, rebeli susținuți de Turcia au lansat o operațiune în Idlib pentru a recuceri zone pierdute în fața forțelor guvernamentale siriene.

Agenția de presă turcă Anadolu a relatat duminică că un convoi format din 100 de vehicule, incluzând trupe, tancuri și vehicule militare și echipamente a fost trimis în Idlib.  Sâmbătă, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, i-a cerut omologului său rus, Serghei Lavrov, ca Damascul să-și înceteze ofensiva pentru recucerirea regiunii Idleb, un alt punct de retragere pentru grupările teroriste. 
 
Turcia și Rusia sprijină părți diferite ale conflictului din Siria, dar, în 2018, Ankara și Moscova au fost de acord cu înființarea unei „zone libere de conflict” în Idlib pentru a evita escaladarea conflictului din regiune.