ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat disponibilitatea de a discuta pretențiile Rusiei ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeii și independența celor două republici separatiste din Donbas.

Într-un interviu pentru canalul american de televiziune ABC News, liderul de la Kiev a declarat:

„Cred că în privința articolelor referitoare la teritoriile ocupate temporar și la pseudo-republicile care nu sunt recunoscute de nimeni în afară de Rusia putem discuta și găsi un compromis cu privire la viitorul acestor teritorii.”

Kremlinul a anunțat luni că este gata să înceteze operațiunile militare „într-o clipă”, dacă Ucraina îi îndeplinește solicitările de a recunoate anexarea Crimeea, precum și independența celor două republici separatiste din est, Donețk și Lugansk.

„Ceea ce este important pentru mine este cum vor trăi oamenii în  teritoriile care vor să facă parte din Ucraina”, a adăugat Zelenski pentru postul american.

Însă liderul ucrainean a declarat că refuză să cedeze ultimatumurilor formulate de partea rusă la toate cele trei runde de negocieri.

„Întrebarea este mai dificilă decât să le recunoaștem (teritoriile). Acesta este încă un ultimatum și noi nu suntem pregătiți pentru ultimatumuri.” 

Și Zelenski a conchis:

„Suntem pregătiți pentru dialog, nu pentru capitulare.”

O altă cerere a Kremlinului, formulată luni la a treia rundă de negocieri ruso-ucraineană, a fost ca regimul de la Kiev să înceteze acțiunile militare și să modifice Constituția țării pentru a înscrie în actul fundamental neutralitatea Ucrainei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, neutralitate înseamnă neaderarea la nici un bloc, inclusiv NATO sau UE.

Volodimir Zelenski a reluat apelurile către Vladimir Putin de a negocia direct cu el un acord de încetare a focului, apeluri respinse până acum de Kremlin.

„Ceea ce trebuie făcut este ca președintele Putin să înceapă să vorbească, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă informațională fără oxigen.”

După ieșirile extrem de contondente din trecut, în care Zelenski sfida Rusia și soma Statele Unite să instituie o interdicție de zbor în Ucraina sau chiar să intervină militar, ori declara că morții din Ucraina sunt exclusiv vina Occidentului, acum Zelenski pare să fi înmuiat sensibil tonul.

Potrivit Acordurilor de la Minsk, din 2014 și 2015, agreate de Ucraina, Kievul se angaja să modifice Constituția pentru a acorda un statut special de autonomie celor două republici separatiste din Donbas.

În Acordurile de la Minsk nu se menționa nimic despre soarta Crimeii.