ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Într-un nou protest al opoziției sârbe, care acuză fraude în favoarea partidului președintelui Aleksandar Vucic la alegerile legislative din 17 decembrie, grupuri de tineri au blocat vineri cu corturi una din principalele artere ale capitalei Belgrad și accesul în Ministerul Administrației Publice, căruia îi cer renumărarea voturilor și verificarea listelor electorale, relatează agenția EFE, citată de Agerpres și ȘtiripeSurse.

Citiți și Mini-revoluție la Belgrad: se încearcă posibila detronare a lui Aleksandar Vucic, apropiat de Rusia și China. 6 ianuarie din SUA mutat pe 24 decembrie în Serbia? - VIDEO 

Planul principalei formațiuni de opoziție, coaliția denumită "Serbia împotriva violenței" și care a pierdut alegerile, este de a menține aceste blocaje până sâmbătă la prânz, când participanții la protest se vor alătura unei manifestanții mai ample a opoziției organizată de o inițiativă civică nou creată, ProVot (ProGlas).

Protestatarii au montat o adevărată tabără de corturi și au închis intersecția cu strada unde se află sediul Ministerului Administrației Publice. Ei au organizat de asemenea programe muzicale și proiecții de filme, au amenajat bucătării și vor desfășura în acea tabără dezbateri cu "experți" despre alegeri și drepturile alegătorilor.

Ce acuză opoziția? Opoziția dorește anularea alegerilor, invocând presupuse fraude, cum ar fi că alegători sârbi din Bosnia au votat ilegal la Belgrad în scrutinul din 17 decembrie sau că pe listele electorale se aflau "votanți fictivi" care au votat cu formațiunea de dreapta naționalistă a președintelui Aleksandar Vucic, Partidul Progresist Sârb (SNS), care a câștigat alegerile cu 46% din voturi, în timp ce coaliția "Serbia împotriva violenței" a obținut numai 23,5% din voturi.

Președintele Aleksandar Vucic respinge acuzațiile de fraudă și a declarat că deține dovezi conform cărora protestele insistente ale opoziției sunt "orchestrate din străinătate". Dar și observatorii internaționali au sesizat nereguli la scrutinul din 17 decembrie, printre care au menționat într-un raport preliminar cumpărarea de voturi, folosirea abuzivă a resurselor publice sau existența unor conflicte de interese în cazul unor oficiali cu funcții publice implicați de asemenea în activitatea de campanie electorală.

Ziua însorită a adus corturile pe carosabil. VIDEO: