ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avansul luat de tabăra Brexit era clară la ora 7 iar BBC anticipa o victorie cu 52% la 48% a celor care doreau ca UK să părăsească UE. Este înainte de orice o înfrângere a propagandei. După asasinarea parlamentarei Jo Cox, toate sondajele au dat în mod miraculos victoria partizanilor rămânerii în UE, o întoarcere la 180 de grade a tendințelor anterioare, deși se aflase repede că asasinul avea probleme psihice și era suporterul unui partid de extremă dreapta ce dorea "dominația albilor” iar motivele unei răzgândiri a electoratului erau deci subțiri.

Două vorbe despre "prăbușirea piețelor”.
 
 
Lira cădea vineri dimineață cu 9% față de dolar, până la un raport lira/usd de 1,35, în condițiile în care înaintea referendumului raportul era de 1,5 (la începutul anului o lira valora 1,48 dolari). Nu e atât o reacție emoțională la cald sau o anticipare a evoluției economiei britanice pe termen scurt, ci o caracteristică a piețelor financiare unde lumea joacă preponderent în marjă, folosind bani împrumutați și doar o mică suma capital propriu.
 
Când apare un asemenea eveniment neanticipat vine un val de apeluri în marjă (cei care au intrat în pierdere sunt chemați să-și completeze repede capitalul) iar în consecință mulți își închid cât mai repede pozițiile pentru a limita pagubele sau acestea sunt închise de brokeri. Cum mulți pariau înainte de primele rezultate parțiale ale votului pe rămânerea în UE, deci cumpărau lire împotriva dolarului, acum prin închiderea acestor poziții se inițiază pozițiile contrare, se vând lirele și se cumpără dolari, așa că e un vârf temporar al cererii pe dolar. În mod sigur, peste 2-3 zile lira va fi mai sus față de dolar decât este la primele ore ale dimineții de vineri...

În ceea ce privește periferia, prima reacție a speculatorilor va fi să se închidă poziții prin sudul și estul Europei, deci deprecieri ale valutelor (raportat la euro dar mai ales la CHF si dolar) și acțiunilor, inclusiv la București.Vești proaste pentu debitorii în CHF, francul fiind valută de fugă alături de dolar...

.