ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă guvernul ungar „renunță la dreptul său de veto” în organizațiile internaționale, „renunță la singurul mod de a-i apăra pe maghiarii din Transcarpatia și de a determina Ucraina să respecte dreptul internațional”. Declarația a fost făcută de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, care a precizat că Budapesta nu va ceda în cazul controversatei Legi a educației din Ucraina. 

Ungaria își menține poziția cu privire la legea educației din Ucraina și se va opune demersurilor acestei țări de aderare la organizații internaționale câtă vreme nu va furniza „garanții legale”, a declarat Peter Szijjarto, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MTI. El a precizat că Ungaria s-a opus organizării unei reuniuni la nivel de miniștri ai apărării NATO-Ucraina care ar fi trebuit inițial să aibă loc la 14-15 februarie, scrie Agerpres.

Ministrul de externe ungar a menționat că, deși unele organizații internaționale au încercat să facă presiuni asupra Ungariei să renunțe la veto-ul său, Ungaria a rezistat.

Guvernul ungar, a subliniat Szijjarto, are responsabilitatea de a-i apăra pe etnicii maghiari oriunde s-ar afla și, cum pe scena politică globală toate sunt interconectate, Ungaria nu a acceptat argumentul că nu ar trebui să lege dreptul său de veto de problema minorităților.

Ministrul ungar a mers mai departe explicând că problema legii educației din Ucraina este mai mult decât o chestiune bilaterală și prin adoptarea acestei legi Kievul a încălcat dreptul internațional. El a amintit că toate țările care vor să se integreze în NATO trebuie să-și asume o serie de angajamente anuale, iar Ucraina s-a angajat să respecte drepturile minorităților, așa încât dacă într-adevăr dorește să-și consolideze relațiile cu NATO și Uniunea Europeană trebuie să îndeplinească așteptările acestor organizații, a spus Szijjarto.

Pentru ca Ungaria să renunțe la dreptul său de veto Kievul trebuie să dea curs recomandărilor UE și Comisiei de la Veneția în ce privește legea educației și să suspende aplicarea ei până la clarificarea tuturor detaliilor în cooperare cu grupurile minorităților, a conchis șeful diplomației ungare.

Peter Szijjarto a mai afirmat că în prezent are loc un "război al comunicațiilor" în legătură cu legea educației din Ucraina, deoarece unele entități au încercat să publice în media informații că s-a ajuns la un acord în această problemă, ceea ce nu este cazul. Dacă Ucraina decide să extindă pur și simplu faza de tranziție pentru introducerea legii, situația nu se va schimba, ci ar însemna doar o amânare a aplicării aceleiași legi, a spus el.

Ungaria are interesul ca această dispută se se rezolve, a asigurat ministrul ungar de externe. Acesta a menționat că miercuri ar putea începe deja consultări între guvernul ucrainean și etnicii maghiari din Transcarpatia și că executivul de la Budapesta este gata să le acorde maghiarilor din Transcarpatia tot sprijinul necesar.