ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europarlamentarul Cristian Terheș a spus că Uniunea Europeană a transpus în realitate o pagină din cartea lui George Orwell, „1984”, cu planul ei de a crea „ministere ale adevărului” pentru a reprima ceea ce decide că este „dezinformare online”.

Acest „Minister orwellian al Adevărului” se va asigura că gândurile incorecte vor fi interzise.

Conform unei noi legi draconice, care a intrat în vigoare pe 25 august, se așteaptă ca șefii rețelelor web să acorde prioritate recomandărilor care le vor fi transmise de către o rețea aprobată de UE de „verificatori de fapte”, care monitorizează informațiile postate online.

Cristian Terheș, deputat român și membru al Parlamentului European, a afirmat că Legea privind Serviciile Digitale oferă blocului suficientă putere pentru a decide care conținut este adevărat și care fals din cel care va apărea pe site-urile și platformele unora dintre cei mai mari furnizori din lume. El a afirmat pentru The Telegraph:  

„Comisia Europeană a rupt o pagină din „1984” al lui Orwell și a cerut statelor membre UE să înființeze ministere ale adevărului sponsorizate de guvern pentru a se asigura că gândurile greșite și cuvintele interzise nu vor fi permise în spațiul digital.

Cu siguranță, într-o societate democratică, publicul, care aude sau are acces la toate argumentele, este cel care hotărăște asupra adevărului sau a caracterului dezirabil al anumitor fapte, idei sau partide.

Oamenii sunt mai degrabă cei care trebuie să audă și să decidă ce consideră ei drept adevărat sau de dorit, și nu organismele guvernamentale.”

Digital Services Act (DSA) pretinde că protejează utilizatorii europeni în ceea ce privește confidențialitatea, transparența și eliminarea conținutului dăunător sau ilegal.

Regulamentul, care a intrat în vigoare la 25 august, subliniază necesitatea ca cele 27 de state membre ale UE să înființeze o rețea de „semnalizatori de încredere”, cu experiență în monitorizarea conținutului ilegal sau dăunător.

Regulile stabilesc noi standarde privind controlul discursului instigator la ură, al dezinformarii și al falsităților pe web, iar toate platformele digitale mari trebuie să respecte aceste standarde.