ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul declarațiilor dintre președintele Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron s-a reaprins, după recentele comentarii ale liderului de la Elysee privind crearea unei „amate europene reale”.  Donald Trump i-a amintit lui Emmanuel Macron că, dacă nu ar fi fost SUA, Franța ar fi acum o națiune care ar vorbi limba germană.

„Emmanuel Macron sugerează construirea unei armate proprii pentru a proteja Europa împotriva SUA, a Chinei și Rusiei. Dar a fost Germania în Primul și al Doilea Război Mondial a fost Germania. Cum funcționează asta pentru Franța? Ei începuseră să învețe limba germană la Paris înainte de venirea SUA. Plătiți pentru NATO sau nu!”,a scris Trump pe Twitter, la două zile după revenirea de la Paris unde a participat la ceremoniile dedicate împlinirii a 100 de ani de la încheierea primei conflagrații mondiale, alături de mai mulți șefi de stat.

Primul mesaj postat de Trump pe Twitter amintea că propunerea unei armate la nivel european și chiar a unui imperiu european, așa cum a sugerat luni ministrul de finanțe al Franței, a condus direct la declanșarea a două războaie mondiale.

La sosirea pe aeroportul din Orly, vineri, șeful Casei Albe a denunțat - într-un tweet extrem de virulent - propunerea președintelui francez. „Foarte insultătoare, dar poate că Europa ar trebui mai întâi să-și plătească partea sa la NATO pe care SUA o subvenționează pe scară largă”, a adăugat Trump.

„Problema este că Emmanuel Macron suferă de o rată foarte scăzută a încrederii în Franța, de 26%, și de o rată a șomajului de aproape 10%. Încearcă doar să schimbe subiectul. Apropo, nu există nici o țară mai naționalistă decât Franța, cu oameni foarte mândri - și pe bună dreptate!”, a continuat Trump, într-un alt mesaj.

„Armata europeană”, propusă de Emmanuel Macron, nu vizează Statele Unite, a ținut să asigure Palatul Elysee, evocând o 'confuzie' în interpretarea afirmațiilor președintelui francez care au declanșat furia lui Donald Trump.