ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În  timp ce premierul ungar este supus presiunilor Bruxelles-ului în scandalul privind închiderea universității finanțate de Soros, un alt șef de guvern din Europa calcă pe urmele lui Viktor Orban.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, consideră că, după modelul Ungariei, ar trebui să fie obligatorie transparentizarea susținerii financiare și materiale a unor organizații ale societății civile din Slovacia. 

Toate ONG-urile finanțate din străinătate ar trebui să specifice din ce țară primește bani și de la cine, a spus Robert Fico. „Ca să știm despre cine este vorba, deoarece sunt organizate diferite mișcări de stradă în spatele cărora se află unele ONG-uri din străinătate”, a precizat el, conform Rador.

Anunțul șefului Executivului slovac vine în contextul în care la Budapesta, parlamentarii unguri uremează să adopte un proiect de lege, care va intra in vigoare luna aceasta, și care este perceput drept o tentativă de intimidare a ONG-urilor care primesc finanțare străină. Astfel, organizațiile neguvernamentale care primesc peste 7,2 milioane de forinți (24.600 de dolari) pe an din străinătate vor trebui să se înregistreze la tribunal și să se identifice drept finanțate din străinătate pe site-uri și în publicațiile lor. În cazul în care organizațiile nu vor respecta această condiție, riscă amenzi sau închiderea activității.

Parlamentarii din partidul Fidesz, al premierului Viktor Orban, susțin că singurul obiectiv al legii este o transparență sporită în sectorul civil pentru că, spun ei, o parte dintre ONG-urile vizate, precum Comitetul Helsinki din Ungaria sau Transparency International, sunt „agenți străini” și fac parte dintr-o rețea finanțată de miliardarul George Soros pentru a influența politica ungară.
 
Legea privind ONG-urile vine după o serie de amendamente adoptate luna trecută la legea educației și care ar putea duce la închiderea unei universității CEU finanțate de Soros.