ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a anunțat miercuri că a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu o controversată lege privind universitățile, care amenință să ducă la închiderea Universității Central Europene (CEU), finanțată de miliardarul american George Soros, potrivit AFP, anunță Agerpres.

„Am decis să lansăm măsuri legale în legătură cu legea privind universitățile, trimițând guvernului ungar o scrisoare de punere în întârziere”, a declarat Valdis Dombrovskis, unul dintre vicepreședinții executivului european, într-o conferință de presă.

Această scrisoare constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană și care ar putea duce la final la sancțiuni financiare dure când o țară nu respectă legislația Uniunii Europene.
 
Anunțul privind lansarea procedurii împotriva Ungariei vine cu puțin timp înainte de o intervenție prevăzută a lui Viktor Orban în fața eurodeputaților la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri privind situația din Ungaria, care provoacă o 'îngrijorare generală' în rândul oficialilor europeni.

De asemenea, joi este prevăzută o întrevedere la Bruxelles între președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și George Soros.

Premierul Viktor Orban a pornit de ceva vreme o luptă împotriva ONG-urilor finanțate de miliardarul american George Soros. Pe lângă aceste ONG-uri, Central European University (CEU), cea mai cunoscută universitate de la Budapesta finanțată de Soros, care activează în Ungaria de 26 de ani, este la un pas de a-și închide porțile după o modificare legislativă introdusă de Guvernul maghiar care pare să vizeze direct instituția.
 
Actul normativ inițiat de  guvernul ungar introduce reguli mai aspre în privința universităților străine din Ungaria. Noua lege trimisă către Parlament stipulează ca universitățile străine să aibă un campus atât în Budapesta, cât și în țara de origine. CEU nu operează însă decât în Ungaria