ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bundestag și Bundesrat, cele două Camere ale Parlamentului german, au deschis miercuri noaptea calea pentru modificările la legea privind „protecția împotriva infecțiilor”. Calea pentru suprimarea oricăror libertăți pe motiv de combatere a virușilor, consideră contestatarii legii.
 
În Bundestag, 415 europarlamentari au votat pentru reforma care „pune măsurile privind coronavirusul pe o bază juridică mai precisă”, dând mână liberă guvernului să taie și să spânzure.
 
Reprezentantii Partidului Liber Democrat (FDP), ai Verzilor și ai Partidul de Stânga au criticat reforma legii privind protecția infecțiilor. Noile reglementări planificate nu oferă guvernelor o plasă de protecție, ci mai degrabă le acordă „un cec în alb”, a declarat Christian Lindner, liderul grupului parlamentar FDP. 
E o problemă fundamentală de democrație, pe care guvernele nu ar trebui să o voteze niciodată, fiind vorba de încălcări masive asupra drepturilor fundamentale și civile”, a delcarat parlamentarul Jan Korte. Legea a fost adoptată la câteva ore după ce mii de oameni adunați miercuri la un protest masiv anti -Restricții au înfruntat tunurile cu apă ale poliției.

Deutsche Welle a publicat un comentariu intitulat Cum ni se fură libertatea” despre această lege adoptată „noaptea ca hoții”.

La Berlin s-a introdus și adoptat în Bundestag, cumva ”noaptea ca hoții”, proiectul unei legi de protecție împotriva infecțiilor. Legea împuternicește guvernul să domnească la adăpost de forul legislativ întru garantarea securității de contaminări a poporului panicat, obosit și de corona, și de libertatea venind la pachet cu statul de drept, întemeiat pe puteri separate, controlându-se reciproc. 

Pe viitor ar urma că șefa guvernului german și oamenii ei din executiv să poată determina rapid și fără obiecții parlamentare dacă se închid școlile, restaurantele, teatrele și lăcașurile de cult. Cândva, mai târziu, nu se prea știe când ori în ce condiții anume, Parlamentul, instituția odinioară cheie a democrației liberale, ar urma să-și dea, docil, acordul.  

Reglementarea, comparată de criticii ei masiv, dar inexact, panicard și, deci, excesiv, în rețelele sociale, cu legea ”împuternicirii”, din 1933, care l-a eliberat pe Hitler de datoria de a nu domni fără a consulta Reichstagul, înființează temeiul unei împuterniciri guvernamentale pe timp de molimă. Executivului i se furnizează un soi de cec în alb și șansa de a afirma c-ar întări dreptul Parlamentului, în timp ce, de fapt, îl sapă. Asta, în timp ce criticii demersurilor guvernamentale de combatere a pandemiei au sporit și în Germania, în ultimul trimestru, vertiginos.

Acordat guvernanților, îndrituiți de o ”situație epidemică de dimensiuni naționale”, să poată îngrădi ori suspenda practic, sine die, în numele luptei contra virusului, mai toate drepturile fundamentale (în afară, poate, de cel la azil), inclusiv libertatea religioasă, de mișlcare și a întrunirilor, noul cec în alb ar putea fi utilizat, zic criticii săi, pentru suprimarea democrației. În interesul securității, firește. Pardon, al sănătății. Și al protecției de contaminare. În ce măsură, odată adoptată, această normă anti-epidemică neclară, plină de scientismul unor cuvinte și supoziții de neînțeles, va rezista justiției și Curții Constituționale, rămâne de văzut. 

Prin această construcție legislativă s-a adoptat în Bundestag, pentru prima dată în istorie, un soi de lege marțială, al cărei inamic nu e o oaste cotropitoare, ci virusul invadator al unei molime.