ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Erdogan înalță steagurile Turciei în orașul sirian Afrin, UE îl recompensează cu 3 miliarde de euro așa cum a promis în 2016, trei miliarde de euro pentru a gestiona imigrația pe vechiul continent.

La două luni de la lansarea operațiunii „Ramura de măslin”, armata turcă și rebelii sprijiniți de Ankara au obținut „controlul deplin” al centrului orașului situat în enclava kurdă cu același nume din nordul Siriei. De acum acolo aici flutură steagurile Turciei, a anunțat Ankara, conform France24.com. Rebelii susținuți de Ankara și forțele turce au reușit să instaureze controlul asupra centrului orașului Afrin, unul dintre bastioanele kurzilor din nordul Siriei, care au luptat pe viață și pe moarte cu jihadiștii ISIS.

Un oficial de rang înalt al kurzilor sirieni, Hadia Yousef, a dezmințit într-o declarație pentru AP afirmațiile turcilor, spunând că luptele la Afrin continuă după ce milițiile kurde au evacuat din oraș civili ca să-i pună la adăpost de „masacrele” militarilor turci și ale aliaților lor. 

Damascul a denunțat, în mai multe rânduri, acțiunile Turciei în Afrin, menționând că acest teritoriu este parte integrantă din Siria. 

În paralel, Comisia Europeană a anunțat că va lansa un al doilea pachet financiar de 3 miliarde de euro pentru a ajuta Turcia să primească refugiați sirieni pe teritoriul său. 

Așa s-a decis în urmă cu doi ani când Ankara și Uniunea Europeană au încheiat un acord în virtutea căruia turcii au contribuit la stoparea fluxului de migranți și refugiați în Europa.

Acordul este destinat să oprească sosirile în masă de migranți pe coastele Greciei.

În acordul din martie 2016 cu UE, Turcia s-a angajat să oprească traversările Mării Egee și a acceptat ca Uniunea Europeană să-i trimită toți noii migranți care sosesc în Grecia, inclusiv solicitanții de azil.

Generozitatea Bruxelles-ului vizavi de Turcia nu va stopa însă valul de imigranți, iar oficialii europeni sunt deciși să meargă chiar și mai departe în ceea ce privește cotele obligatorii impuse statelor UE.  La finele lunii trecute, președintele Parlamentului European, spunea că este favorabil propunerii Germaniei de condiționare a acordării fondurilor UE de integrarea imigranților extracomunitari, avertizând țările est-europene că trebuie să dea dovadă de „solidaritate”.