ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Facebook a acceptat să plătească o amendă de 500.000 de lire sterline (aproximativ 580.000 de euro) pentru încălcarea legislației privind protecția datelor în legătură cu firma de consultanță Cambridge Analytica, a anunțat autoritatea britanică de reglementare în domeniul protecției datelor.
 
Biroul britanic al comisarului pentru informații (ICO) a amendat anul trecut Facebook după ce date despre cel puțin 1 milion de utilizatori britanici s-au aflat printre informațiile strânse de Cambridge Analytica și folosite în scopuri politice.
 
„Principala îngrijorare a ICO a fost că date despre cetățeni ai Regatului Unit au fost expuse unui risc grav de prejudicii. Protecția informațiilor personale și a intimității are o importanță fundamentală'”, a declarat comisarul adjunct al ICO, James Dipple-Johnstone.

„Suntem bucuroși să aflăm că Facebook a luat și va continua să ia măsuri semnificative pentru a se conforma principiilor fundamentale ale protecției datelor'”, a adăugat reprezentantul ICO.
 
Firma de consultanță Cambridge Analytica a intrat în atenția opiniei publice pentru rolul său în referendumului din 2016 privind Brexitul, după ce a obținut date despre milioane de utilizatori Facebook fără permisiunea acestora.

Mark Zuckerberg a recunoscut în 2018 că protecția companiei pentru datele utilizatorilor a fost prea slabă înainte de 2014, când aplicațiile au permis accesul la date despre prietenii utilizatorilor. Un fost membru al echipei lui Obama a dezvăluit că în campania din 2012 a fostul președinte s-a folosit această tehnologie pentru a obține acces la datele despre „întregul grafic social” al Facebook - prietenii fiecărui utilizator american.
 
La 25 mai 2018, în Uniunea Europeană a intrat în vigoare Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), un set unic de norme cu o abordare comună la nivelul UE în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal.