ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mike Pompeo e convins că Beijingul a indus din nou eroare OMS în noul raport privind Covid-19. Fostul secretar de Stat al SUA Mike Pompeo a denunțat cel mai nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății, care a concluzionat că este „extrem de puțin probabil” că focarul COVID-19 să fi provenit dintr-un laborator chinez, după excursia unui grup de experți în jurul laboratoarelor de la Wuhan.

Într-un interviu pentru Fox News, Pompeo a declarat că el crede că oficialii OMS acționează în interesul Chinei. Pompeo a reafirmat că Statele Unite, prin agențiile sale speciale, dețin „dovezi semnificative” care demonstrează că pandemia globală a fost generată de China și provine chiar din laboratorul de la Wuhan, transmite și New York Post.

„Trebuie să spun că motivul pentru care am părăsit Organizația Mondială a Sănătății a fost pentru că am crezut că e coruptă și că a fost politizată. Și era supusă lui Xi Jinping în China ”, a spus Pompeo despre decizia administrației Trump de a se retrage din organismul ONU, acum revocată de uzurpatorul Joe Biden.

„Sper că nu este cazul aici cu ceea ce au anunțat astăzi. Aștept cu nerăbdare să văd rapoartele și analiza lor, dar nu cred că au avut acces acolo unde aveau nevoie. Că au vorbit cu medicii, în privat, în locuri unde ar fi putut vorbi liber, nu sub supravegherea unui membru al aparatului Partidului Comunist în spatele lor, asigurându-se că au respectat linia Partidului. Știu că nu au primit accesul unde era util.”, a spus el.
 
”De asemenea, știu că au există dovezi semnificative că acest virus ar fi putut proveni din acel laborator”, a spus Pompeo.

O misiune condusă de OMS în China a declarat săptămâna aceasta că va investiga în continuare dacă virusul a scăpat dintr-un laborator, o situație pe care o consideră extrem de puțin probabilă.
 
Misiunea a afirmat că principalele ipoteze sunt că virusul a provenit dintr-un liliac, deși există mai multe scenarii posibile pentru modul în care a trecut la oameni, posibil mai întâi prin infectarea unei alte specii de animale.

„Descoperirile noastre inițiale sugerează că introducerea printr-o specie gazdă intermediară este calea cea mai probabilă a răspândirii  și  va fi nevoie de mai multe studii și cercetări specifice ”, a declarat expertul OMS în siguranța alimentelor și bolile animalelor, Peter Ben Embarek.

Fostul președinte Donald Trump a susținut că virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator din orașul chinez Wuhan. China a negat vehement, afirmând că Institutul de Virologie din Wuhan nu a studiat viruși apropiați de COVID.
 
De asemenea, colegul lui de administrație, John Ratcliffe, fosul șef al serviciilor secrete americane, a afirmat același lucru după excursia OMS de la Wuhan: China a făcut experimente legate de coronavirus încă din 2017, afirmă fostul director al serviciilor de informații din SUA. John Ratcliffe după excursia experților la Wuhan: „Ceea ce OMS a transmis ieri este cu adevărat necinstit”
 
UPDATE: Din partea experților apare și o primă poziție critică după excursie. Un membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a investigat în China originea SARS-CoV-2 a declarat, sâmbătă, pentru Reuters, că guvernul de la Beijing a refuzat să ofere datele neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19, transmite ȘPS.
 

Dominic Dwyer, expert australian în boli infecțioase, a spus că echipa OMS a cerut datele neprelucrate în cazul a 174 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 pe care autoritățile chineze i-au identificat în faza incipientă a epidemiei din Wuhan, în decembrie 2019, precum și legat de alte cazuri, însă tot ce a primit a fost un rezumat.

Aceste date, potrivit lui, ar avea, în mod normal, caracter anonim, dar conțin detalii precum ce întrebări au fost adresate pacienților, răspunsurile lor și cum au fost acestea din urmă analizate.

„Acesta este un procedeu standard pentru investigația unei epidemii”, a declarat Dwyer, aflat la Sydney încă în carantină.

El a menționat că obținerea accesului la date neprelucrate era importantă în special pentru că doar jumătate dintre cei 174 de pacienți au fost expuși la piața Huanan, centru din Wuhan unde a fost inițial descoperit noul coronavirus și care este închis în prezent.

„Din acest motiv am continuat să cerem asta. De ce nu se întâmplă nu pot comenta. Fie e ceva politic, fie e vorba de timp sau e dificil... Dacă există alte motive pentru care aceste informații nu sunt disponibile nu știu. Se pot face doar speculații”, a adăugat expertul.

Săptămâna aceasta, echipa internațională a OMS care a efectuat ancheta în Wuhan timp de patru săptămâni a transmis că animalul aflat la originea noului coronavirus „nu a fost identificat încă” și că nu a găsit indicii cu privire la prezența SARS-CoV-2 în oraș înainte de decembrie 2019.

Un rezumat al anchetei va fi disponibil cel mai devreme săptămâna viitoare, a anunțat vineri OMS.

VIDEO FOX NEWS cu Mike Pompeo AICI: