Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron și-au reafirmat marți voința pentru crearea unei „armate europene”, în pofida opoziției frontale a președintelui american Donald Trump față de această idee, informează AFP, citată de Agerpres..

Noul tratat de cooperare franco-german semnat marți la Aachen (în Germania), care prevede o apropiere dintre cele două țări în sectorul apărării, se vrea a fi o „contribuție la crearea unei armate europene”, a afirmat cancelarul german.

Merkel a evocat în special dezvoltarea unei „culturi militare și a unei industrii de armament comune” care figurează în noul tratat, în completarea celui semnat în 1963 la Palatul Elysee.

La rândul său, șeful statului francez a spus că proiectul trebuie dezbătut în cadrul unei discuții asupra Europei cu cetățenii ambelor țări.
 
„Există puteri autoritare care apar peste tot. Să construim deci o adevărată armată europeană pentru a ne proteja și a avea o adevărată politică externă!”, a pledat el.

Președintele francez și cancelarul german și-au exprimat deja în toamna trecută sprijinul lor ferm în favoarea creării unei arme europene, atrăgându-și mânia președintelui american Donald Trump. Acesta a calificat proiectul drept „extrem de insultător” și a criticat declarațiile făcute de Emmanuel Macron, potrivit căruia această armată ar trebui să aibă ca obiectiv apărarea Europei împotriva unor țări ca Rusia și China, dar și SUA.

Noul tratat franco-german prevede o clauză de solidaritate bilaterală între cele două țări în caz de agresiune asupra uneia sau alteia, în completarea celei deja existente în cadrul NATO.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a salutat semnarea acestui tratat într-un comunicat, în care a apreciat că 'de zeci de ani cooperarea franco-germană a fost esențială pentru securitatea și stabilitatea în Europa'.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews