ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefii de guvern ai țărilor membre ale Grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) denunță ceea ce ei numesc „șantajul” și „dictatul” Uniunii Europene la adresa politicii comune privind migrația, scrie EurActiv.com.

Premierii celor patru state, care au declarat încă de la începutul crizei refugiaților că se opun cotelor obligatorii de repartizare a migranților între țările din UE, s-au reunit marți, la Varșovia, pentru a și declara, din nou, dezacordul față de ideea de a lega distribuirea de fonduri europene de ralierea la această politică pentru migrație.

„Ideea de a lega fondurile care ne sunt datorate din partea UE de politica migrației este una proastă. Noi, Grupul de la Vișegrad, nu ne putem lăsa intimidați”, a declarat șeful guvernului ungar Viktor Orban, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologii săi ceh Bohuslav Sobotka, slovac Robert Fico și polonez Beata Szydlo.

„Grupul de la Vișegrad, inclusiv Polonia, nu va accepta niciodată acest șantaj, nici ca să i se dicteze condiții. Afirmăm clar că politica migrației urmată până în prezent de UE nu a făcut dovada și trebuie trase concluzii de aici”, a precizat și șefa guvernului de la Varșovia, Beata Szydlo. „Acesta este un șantaj, pe care guvernul slovac îl respinge”, a spus și premierul  Robert Fico.

Viktor Orban a vorbit despre măsurile întreprinse de țara sa pentru a bara calea pentru imigranților: gardurile din sârmă ghimpată de la frontiera sârbo-ungară și legea intrată în vigoare marți, ce prevede punerea sistematică în detenție a migranților. „De acum, Ungaria este în stare să răspundă (valului de migranți), chiar dacă acordul dintre UE și Turcia nu funcționează. Suntem capabili să oprim orice val de imigrație la frontiera sârbo-ungară”, a subliniat Orban.