ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Priștina a anunțat, prin vocea ministrului de Externe, că îi interzice premierului sârb Ana Brnabici să mai intre în Kosovo, după ce comentarii publice făcute de ea miercuri au fost considerate „rasiste” de către autoritățile kosovare, scrie b92.net.


Ministrul de externe din Kosovo, Behgjet Pacolli, a caracterizat declarațiile Anei Brnabici, conform cărora „albanezii kosovari sunt oameni care au ieșit din junglă” drept „dezgustătoare și inacceptabile”.

Șefa cabinetului de la Belgrad nu și-a cerut scuze pentru declarații și nici nu a venit cu clarificări, dar a criticat autoritățile kosovare, fără să le numească, spunând că cei „care încearcă să oprească tranzitul mărfurilor sunt gata să împiedice și libertatea de mișcare” - o referire la decizia de anul trecut a Priștinei de a impune taxe de 100% pentru bunurile din Serbia.

Relațiile dintre Priștina și Belgrad s-au tensionat în ultimele zile după ce marți, au avut loc ciocniri în urma unui raid al forțelor de politie kosovare, în partea de nord a Kosovo, populată masiv de sârbi. În incident au fost implicate și două persoane din misiunea ONU din Kosovo.
 
Ca răspuns la aceste tensiuni, Serbia și-a pus armata în stare de alertă și a deplasat militari la granița cu Kosovo. Serbia, ca și o serie de țări UE, între care România, nu a recunoscut independența Kosovo.