Guvernul de la Priștina a anunțat, prin vocea ministrului de Externe, că îi interzice premierului sârb Ana Brnabici să mai intre în Kosovo, după ce comentarii publice făcute de ea miercuri au fost considerate „rasiste” de către autoritățile kosovare, scrie b92.net.


Ministrul de externe din Kosovo, Behgjet Pacolli, a caracterizat declarațiile Anei Brnabici, conform cărora „albanezii kosovari sunt oameni care au ieșit din junglă” drept „dezgustătoare și inacceptabile”.

Șefa cabinetului de la Belgrad nu și-a cerut scuze pentru declarații și nici nu a venit cu clarificări, dar a criticat autoritățile kosovare, fără să le numească, spunând că cei „care încearcă să oprească tranzitul mărfurilor sunt gata să împiedice și libertatea de mișcare” - o referire la decizia de anul trecut a Priștinei de a impune taxe de 100% pentru bunurile din Serbia.

Relațiile dintre Priștina și Belgrad s-au tensionat în ultimele zile după ce marți, au avut loc ciocniri în urma unui raid al forțelor de politie kosovare, în partea de nord a Kosovo, populată masiv de sârbi. În incident au fost implicate și două persoane din misiunea ONU din Kosovo.
 
Ca răspuns la aceste tensiuni, Serbia și-a pus armata în stare de alertă și a deplasat militari la granița cu Kosovo. Serbia, ca și o serie de țări UE, între care România, nu a recunoscut independența Kosovo. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews