ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii politici europeni ne-au avertizat că o să fie o „iarnă de mare suferință”. La fel vor fi și „următoarele cinci-zece ierni”. Condamnați fără să fi fost consultați, oamenii de rând din Europa se pregătesc de coșmar.

 

Polonezii, de pildă, par să fie aproape de disperare, după ce guvernul lor a renunțat la gazele din Rusia, ca reacție la invazia din Ucraina.

Primul semn de disperare a fost îndemnul premierului Morawieczki către popor să culeagă vreascuri din pădure pentru a se încălzi.

Atenție, însă: doar cu un diametru mai mic de 7 centimetri.

Perspectiva de a se încălzi cu vreascuri nu pare să îi liniștească pe polonezii de rând.

Sute de automobile, camionete, camioane și tractoare cu remorcă fac deja cozi uriașe la poarta minei de cărbune Bogdanka, de lângă Lublin, despre care Reuters scrie că amintesc frapant de vremurile comuniste.

Artur, un pensionar de 57 de ani, a venit de la vreo 30 de kilometri distanță, sperând să poată cumpăra câteva tone de cărbune cu care el și familia lui să se încălzească la iarnă.

Stă la coadă de trei nopți și a dormit chircit în cabina camionetei sale roșii.

„Au fost puse astăzi toalete”, spune el, „dar apa nu curge”.

Și adaugă:

„Ce se întâmplă aici întrece orice imaginație, oamenii dorm în mașini. Îmi amintesc vremurile comunismului, dar nu mi-a trecut niciodată prin cap că ne-am putea întoarce la ceva mai rău.”

Casa lui Artur este una dintre cele patru milioane de locuințe din Polonia care folosește cărbune pentru încălzire.

Iar Reuters comentează că locatarii acestora sunt categoric mai fericiți decât cei din locuințele încălzite cu gaz, în condițiile în care prețurile la gaze cresc cu 10-20% zilnic.

Deși regimul de la Varșovia a renunțat din aprilie la gazele rusești, continuă să importe cantități mari de cărbune din Rusia.

Polonia produce anual circa 50 de milioane de tone de cărbune din propriile mine, dar cărbunele rusesc este la un preț mai mic și se comercializează la dimensiuni mai potrivite pentru a fi folosit în centrale individuale.

În 2021, Polonia a importat 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 din Rusia.

În luna iulie, guvernul de la Varșovia a dat dispoziție celor două companii energetice de stat să importe mai multe milioane de tone de cărbune suplimentare din alte surse, cum ar fi Indonezia, Columbia sau Africa.

Cu toate acestea, explozia de cereri a determinat minele poloneze, printre care și Bogdanka, să raționalizeze vânzările.

Artur, care a refuzat să își decline numele complet, spune că a adunat documentele doveditoare de la întreaga familie, sperând să poată cumpăra toată alocația de cărbune cu o singură vizită la mină.

Cu trei nopți petrecute la coada de la Bogdanka, Artur pare să fie abia la începutul unei lungi așteptări.

Un coleg de coadă, Piotr Maciejewski, un agricultor local în vârstă de 61 de ani, așteaptă de marți (reportajul Reuters a fost difuzat duminică).

El declară resemnat:

 

„Tractorul meu rămâne la coadă, eu mă duc acasă să mă culc.”