ACTUALIZARE 12.04/ 17:18 Președintele american Donald Trump a postat joi, pe Twitter, un nou mesaj, în care spune că un posibil atac militar împotriva Siriei ar putea avea loc foarte curând sau deloc foarte curând.

„Nu am spus niciodată când ar putea avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea avea loc foarte curând sau deloc foarte curând! În orice caz, Statele Unite, în timpul Administrației mele, au făcut o treabă formidabilă în a scăpa regiunea de ISIS. De ce nu auzim 'Îți mulțumim, America?''”, a scris Trump pe Twitter, după ce, în urmă cu trei zile, anunța un termen de 24-48 de ore pentru luarea unei decizii privind o intervenție militară în Siria, iar miercuri avertiza Rusia: „Pregătiți-vă, sosesc rachetele!”.

 

ACTUALIZARE 15:00 Președintele SUA, Donald Trump, a replicat afirmațiilor Moscovei, cum că Rusia va doborî orice rachetă trasă asupra Siriei, printr-un mesaj pe twitter.

 

„Rusia promite că va doborî orice rachetă trasă asupra Siriei. Pregătește-te Rusia, pentru că vor veni, frumoase, noi și inteligente. Nu ar trebui să fiți parteneri un Animal care ucide cu Gaz propriul popor și se bucură de asta”.

 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Rus, Maria Zakarova, a răspuns imediat.

„Rachetele inteligente ar trebui să zboare către teroriși, nu către Guvernul legal al Siriei, care a luptat de câțiva ani împotriva terorismului internațional pe propriul teritoriu”. Ea a mai insinuat că rachetele au scopul de a șterge orice urmă a presupusului atac din Siria, cu scopul de a împiedica observatorii internaționali.

„Este OPCW( Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice) conștientă că rachetele inteligente ar putea distruge orice urmă a armelor chimice de pe teren? Sau acesta e planul - să se acopere orice dovadă a acestui atac fabricat prin intermediul loviturilor militare, astfel încât inspectorii internaționali să nu aibă ce găsi?”, s-a întrebat rusoaica.
 
Știrea inițială

Armata rusă își rezervă dreptul de a doborî rachetele ce ar fi trase asupra Siriei, dar și de a distruge locurile de unde acestea au fost lansate, a avertizat trimisul Moscovei în Liban, Alexander Zasypkin, informează The Independent.

„Dacă va exista vreo lovitură a americanilor atunci...rachetele lor vor fi doborâte și chiar și sursele de unde au plecat”, a declarat Zasypkin pentru Manar TV. Acesta a mai adăugat că posibilitatea oricărei confruntări ar trebui eliminate „și suntem gata pentru negocieri”.

Generalul Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor Marii Britanii între 2013 și 2016, a spus că dacă ambasadorul și-a ales cuvintele cu grijă, atunci asta înseamnă război.

„Sper că ambasadorul și-a ales cu grijă cuvintele pentru că dacă spune că SUA și aliații săi vor lovi armele chimice ale Siriei și avioanele acesteia și rușii vor răspunde nu doar prin lovituri asupra rachetelor - ceea ce știm că pot face - ci și prin lovituri asupra platformelor de lansare, atunci zice că vor scufunda nave, submarine și avioane. Și asta înseamnă război”, a afirmat generalul.

Marți, Consiliul de Securitate al ONU a eșuat în tentativa de a trece trei rezoluții care cereau o investigație față de presupusul atac cu arme chimice din Siria, ce ar fi avut loc chiar în Duminica Paștelui. Rusia și-a folosit dreptul de veto în cazul rezoluției propuse de americani, în timp ce rezoluția propusă de ruși nu a strâns suficiente voturi.
 
O operațiune de mare amploare a SUA și a aliaților săi este posibilă în următoarele 48 ore, avioanele civile fiind îndrumate să ocolească spațiul aerian sirian. În Cipru, bombardierele engleze sunt gata de luptă încă din noaptea trecută, a anunțat The Sun.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews