ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de protestatari s-au strâns duminică în Iran pentru a doua zi consecutiv, scandând lozinci împotriva autorităților după ce armata iraniană a recunoscut că au doborât un avion de pasageri din greșeală, după ce inițial au negat că ar fi de vină, potrivit Reuters.

Mass-media afiliate statului iranian au informat despre proteste sâmbătă seara, la scurt timp după ce armata iraniană a transmis că a doborât avionul ucrainean care s-a prăbușit miercuri cu 176 de pasageri la bord și și-a cerut scuze, informează Mediafax. „Ei mint că dușmanul nostru este America, inamicul nostru este chiar aici”, au scandat protestatarii care se adunaseră pe o stradă în fața unei universități din Teheran.

Demonstrații anti-regim s-au adunat, de asemenea, în alte orașe din Iran.Mai mulți studenți care protestau la Universitatea din Teheran au evitat să calce în picioare steagul SUA și al Israelului, în semn de sfidare față de Guvernul iranian. Iranienii au dat jos posterele cu generalul Qasem Soleimani, ucis în urma unui atac cu dronă al americanilor, potrivit Mediafax, iar spre seară au avut loc confruntări cu forțele armate locale, care au deschis focul cu gloanțe de cauciuc.

Președintele Donald Trump și-a exprimat sambata susținerea față de protestatarii iranieni „curajoși” și a avertizat guvernul de la Teheran că „lumea se uită”, în contextul în care demonstranții au ieșit pe străzile capitalei pentru a-și exprima furia după ce Iranul a recunoscut că a doborât din greșeală avionul ucrainean de pasageri.

„Pentru oamenii din Iran curajoși și care au suferit vreme îndelungată: Am fost alături de voi de la începutul mandatului meu și administrația mea va continua să fie alături de voi. Urmărim protestele îndeaproape și suntem inspirați de curajul vostru”, a fost mesajul lui Donald Trump pe Twitter în limbile engleză și farsi.

El a precizat că Teheranul „trebuie să le permită organizațiilor pentru drepturile omului să monitorizeze și să raporteze de la fața locului despre protestele poporului iranian”.

„Nu poate fi un alt masacru al unor protestatari pașnici, nici o tăiere a internetului. Lumea se uită”, a mai adăugat președintele american, referindu-se la precedentele proteste antiguvernamentale din noiembrie și decembrie în urma cărora mai bine de 300 de persoane au fost ucise, iar internetul a fost tăiat.