ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata iraniană a recunoscut sâmbătă doborârea dintr-o eroare umană a avionului civil ucrainean care decolase miercuri de la Teheran cu destinația Kiev, susținând că actul nu a fost unul intenționat, a anunțat televiziunea de stat iraniană, citată de Mediafax

Comunicatul armatei iraniene arată că aeronava ucraineană a fost doborâtă ca urmare a unei „erori umane” și că cei responsabili pentru regretabilul accident vor fi trași la răspundere.

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a scris sâmbătă pe Twitter că doborârea aeronavei Boeing 737-800 a fost cauzată de o eroare umană, urmare a manevrelor iraniene de răspuns la „aventurismul Statelor Unite”.

„Aceasta este o zi tristă. Concluziile preliminare ale investigației Forțelor Armate sunt că o eroare umană în timpul unei crize provocate de aventurismul Statelor Unite a dus la acest dezastru (...) Exprim regrete profunde, scuze și condoleanțe cetățenilor noștri, familiilor victimelor și națiunilor afectate”, a transmis ministrul Mohammad Javad Zarif.

Toate cele 176 de persoane aflate la bord, majoritatea cetățeni canadieni și iranieni, dar și 11 ucraineni, au murit după prăbușirea aeronavei.

La rândul său, președintele Iranului, Hassan Rouhani, a admis că, potrivit unei anchete interne a armatei, avionul aparținând Ukraine International Airlines a fost doborât de rachete trase din greșeală de soldați iranieni, potrivit EVZ.ro

„Ancheta internă a Forțelor Armate a ajuns la concluzia că tirul regretabil cu rachete, cauzat de o eroare umană, a dus la oribilul accident în care prăbușirea avionlui din Ucraina a produs moartea a 176 de nevinovați. Investigația continuă pentru a identifica și duce în fața justiției pe cei vinovați de această greșeală de neiertat (...) Republica Islamică Iran regretă profund această dezastruoasă greșeală. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către familiile care își plâng morții, cărora le transmit cele mai sincere condoleanțe”, a scris președintele Hassan Rouhani, sâmbătă, pe Twitter.
 
Cu o zi înainte, experții ucraineni ajunși la Teheran pentru anchetarea circumstanțelor tragediei aviatice primiseră acces din partea autorităților iraniene la cutiile negre și la resturile aeronavei, la locul unde aceasta s-a prăbușit și la înregistrările conversațiilor piloților cu turnul de control.