ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În satul Dolginovo din Belarus a avut loc o ceremonie de reînhumare a șase soldați polonezi, care împreună cu ofițerul lor comandant au murit în timpul atacului sovietic din 16-17 septembrie 1939.

În timpul bătăliei de la graniță, comandantul Ștefan Komar și șase din oamenii săi au fost uciși de către trupele NKVD-iste care pregăteau terenul pentru invazia Poloniei.

Pe 28 septembrie, o ceremonie a fost organizată pentru a marca reînhumarea celor șapte eroi polonezi. Începută cu o slujbă religioasă, manifestarea a beneficiat de prezența oficialităților poloneze, a autorităților locale din Belarus, precum și a cetățenilor din zonă.

Adjunctul șefului Institutului Național pentru Memorie din Polonia, Krystof Schwagick, a spus că rămășițele soldaților polonezi au fost găsite cu ajutorul autorităților din Belarus.

„Vedem că mormintele polonezilor, rușilor, germanilor și bolșevicilor sunt la fel. Cu toții suntem la fel în fața morții. Conform tradiției poloneze, cimitirele militare, indiferent de partea cui au luptat soldații din ele, sunt sacre. De aceea vreau să mulțumesc partenerilor din Belarus și locuitorilor din Dolginovo care au ajutat ca acest eveniment să se întâmple”, a spus ambasadorul Poloniei în Belarus, Konrad Pavlik, citat de tut.by.

Soldații polonezi au fost reînhumați în sicrie de lemn, cu crucifixe și steagul poloniei pe capac. Soldații români căzuți la Stalingrad, au fost reînhumați - în cea mai mare parte, în cutii de carton lipite cu scoci, după cum a relatat ActiveNews, aici.