ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O delegație poloneză va ajunge în aceste zile în Israel pentru a face acordul fin, cu partea evreiască, la legea adoptată recent de Varșovia care îi pedepsește pe cei care atribuie polonezilor crimele nazismului. Până atunci, așa după cum a anunțat un oficial polonez, legea este suspendată, scrie ziarul Haaretz.

Ministrul de Justiție al Poloniei, Zbigniew Ziobro, care este și procuror șef al țării, a anunțat sâmbătă că guvernul nu va deschide proceduri penale împotriva celor care încalcă noua lege a Holocaustului până când Curtea Constituțională a Poloniei nu va lua o decizie cu privire la actul normativ.

Ministerul de Externe israelian a apreciat declarația oficialului polonez drept un „progres substanțial” pentru a ajunge la o soluție în criza care a izbucnit între cele două țări, la începutul lunii, după adoptarea legii.

Ambasadorul Israelului în Polonia s-a întâlnit cu Ziobro, netezind astfel calea pentru o vizită a unei delegații poloneze la Tel Aviv în vederea discutării legii pe care guvernul isralian a calificat-o drept o încercare de schimbare a istoriei și de negare a Holocaustului.

„În cadrul discuțiilor cu partea israeliană obstacolele din calea reuniunii celor două guverne au fost eliminate”, a declarat Ziobro, referindu-se la angajamentul Varșoviei de a nu pune în aplicare legea.

Senatul polonez a votat la începutul acestei luni legea controversată cu privire la Shoah, menită să apere imaginea țării  și care pedepsește cu amenzi sau până la trei ani de închisoare pe cei care atribuie „națiunii sau statului polonez” crime comise de naziștii germani în Polonia ocupată. Legea sancționează folosirea sintagmei „lagăre poloneze ale morții” în descrierea lagărelor de exterminare naziste de pe teritoriul polonez și consideră infracțiune orice menționare a complicității polonezilor la crimele Holocaustului.

Institutul Polonez de Memorie Națională consideră că Polonia a fost prezentată, de multe ori, în trecut, drept aliată a lui Hitler, de aceea este nevoie de protejarea reputației sale.

Polonia a pierdut circa trei milioane de cetățeni non-evrei, inclusiv mulți intelectuali și membri ai elitelor, în Al Doilea Război Mondial. Capitala Varșovia a fost rasă de pe suprafața pământului, în 1944, după o revoltă eșuată în care au murit 200.000 de civili.