Ministrul Educației din Israel, Naftali Bennett, a declarat că este „onorat” că Polonia a anulat vizita sa la Varșovia de săptămâna aceasta din cauza faptului că a continuat să critice proiectul de lege care interzice asocierea Poloniei cu Holocaustul, notează Reuters.

Bennett declarase înainte ca vizita să fie anulată că intenționează să călătorească în Polonia pentru a discuta proiectul de lege, pe care israelienii îl asociază cu negarea Holocaustului. Cu toate acestea, o purtătoare de cuvânt a guvernului polonez a precizat că nu va avea loc nicio vizită, scrie news.ro.

„Sângele evreilor polonezi plânge în pământ și nicio lege nu îl va reduce la tăcere”, a spus Bennett. „Guvernul polonez mi-a anulat vizita pentru că am adus vorba despre crimele comise de ei. Sunt onorat”, a adăugat ministrul polonez.

După declarația lui Bennett, purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Varșovia a declarat că Polonia este „convinsă” că cele două părți vor ajunge la o înțelegere pentru o altă dată la care să se întâlnească.

„Cu siguranță vom vorbi despre istoria noastră comună în curând” a spus purtătoarea de cuvânt, Joanna Kopcinska. Ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat marți că vizita lui Bennett nu a fost programată de guvernul polonez.

„Unii politicieni vor să acuze Polonia de complicitate la Holocaust și aceasta este o problemă care iese la iveală”, a adăugat el. 

Israelul a condamnat proiectul de lege polonez privind Holocaustul, care a trecut de parlament săptămâna trecută și care marți a fost promulgat de președintele Andrzej Duda.

Cei care vor folosi expresia „lagăre de concentrare poloneze” și care vor „sugera în public și contrar faptelor istorice” că statul polonez a fost complice la Holocaust vor risca închisoare de până la trei ani conform noului proiect de lege.

Institutul Polonez de Memorie Națională susține că Polonia a fost prezentată, de multe ori, în trecut, drept aliată a lui Hitler, de aceea este nevoie de protejarea reputației sale.

Polonia a pierdut circa trei milioane de cetățeni non-evrei, inclusiv mulți intelectuali și membri ai elitelor, în Al Doilea Război Mondial. Capitala Varșovia a fost rasă de pe suprafața pământului, în 1944, după o revoltă eșuată în care au murit 200.000 de civili.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews