ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În urmă cu un an, președintele Donald Trump era demonizat de liderii europeni după ce declarase că Suedia are probleme cu criminalitatea din cauza politicii privind imigrația și a acceptării unui număr mare de refugiați. Comentariul președintelui american a primit replica dură a premierului suedez, care califica afirmația drept „iresponsabilă” și îl acuza pe Trump că îi defăimează țara. La un an distanță, șeful guvernului suedez, Stefan Löfven, începe să fie de acord cu Trump în ceea ce privește politica referitoare la migranți. Încet-încet, și cancelarul Angela Merkel pare că vede în altă lumină această chestiune, scrie patriotpost.us.


Aflat zilele trecute la Casa Albă premierul Suediei, Löfven, a declarat: „Avem și noi parte de provocări interne, fără îndoială. Ne confruntăm cu ele zi de zi, alocând mai multe resurse poliției, forțelor de securitate, legi mai aspre pentru crima organizată, legi mai dure pentru terorism”.
 
Și a adăugat: „Putem vedea acum rezultate în cele mai importante trei orașe ale noastre, o reducere a numărului de împușcături, deoarece combatem cu multă tărie crima organizată. Vom continua să facem asta. Nu există loc în Suedia pentru crima organizată”.

Premierul suedez a atins și subiectul imigrației, afirmând că „am moștenit o legislație care nu era sustenabilă, legislația privind migrația. Am schimbat-o,  așa că acum numărul refugiaților a scăzut și, de asemenea, facem presiuni asupra celorlalte țări din Uniunea Europeană pentru a-și asuma responsabilitatea”.

Președintele american i-a răspuns lui Stefan Löfven „evident că aveți o problemă cu imigrația. A fost unul dintre primele lucruri pe care le-am spus. M-am încălzit puțin, dar am avut dreptate. Dar chiar aveți o problemă. Știu că problema va dispărea încet-încet”.

Interesant este faptul că o parte din noua legislație a Suediei, menită să combată problema migrației este o lege care vrea să pună capăt așa numitei „migrații în lanț”, o idee de reformă în domeniul imigrației, care a fost extrem de promovată de Trump în Statele Unite.

Trump declara, la începutul anului trecut, că atentatele recente din Europa pot fi puse pe seama eșecului integrării migranților, susținând că securitatea națională a unei țări este strânse legată de securitatea frontierelor. Pentru a-și susține politica împotriva imigrației, președintele american afirma despre Franța, Suedia și Europa în general ca sunt contraexemple la acest capitol. 
 
Afirmațiile i-au atras un val de critici din partea liderilor europeni, însă, la nici o zi după ce premierul Suediei îl acuza pe Donald Trump că-i defăimează țara, în cartierul Rinkeby din capitala Suediei, o zonă locuită in special de imigranți aveau să izbucnească violențe soldate cu răniți și mai multe mașini incendiate.

Löfven nu este singurul lider european care începe să trezească la realitate în chestiunea periculoasă a migrației și care, după ce au l-au pus la zid pe Trump pentru remarcile legate de refugiați, acum tind să fie de acord cu el.

La finele lunii trecute, Angela Merkel, al cărei partid se străduiește să formeze un nou guvern, a admis, măcar pe jumătate, că în urma politicii Berlinului de a deschide larg ușa refugiaților, în Germania există așa numitele ”no-go zones”.  Zone în care s-au stabilit comunități masive de migranți și care, în esență, au propriile reguli, aflate în opoziție cu legile statului și în care autoritățile care trebuie să aplice legea evită să meargă.
 
"Acest lucru înseamnă, de exemplu, că nu ar trebui să existe zone no-go, că nu pot exista locuri unde nimeni nu îndrăznește să meargă, și [totuși] există astfel de spații și trebuie să le numești ca atare și să faci ceva în privința lor”, a recunoscut Merkel, în condițiile în care publicația germană Bild și revista Focus au identificat peste 40 de  ”no-go zones”   pe teritoriul Germaniei, cu numeroși imigranți, cu nivele ridicate de șomaj și dependență cronică de ajutoare sociale și care au devenit incubatoare pentru anarhie.