ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O deputată scoțiană a apărut în Parlamentul britanic cu o cruce pe frunte. BBC a luat foc, postul britanic de televiziune întrebându-se dacă este oportună o astfel de apariție în legislativul Regatului Unit.

La un pas de a fi linșată mediatic pentru că a îndrăznit să vină la muncă, adică în Camera Comunelor, cu o cruce pe frunte. „Este oportun  ca această deputată să vină la muncă având o cruce pe frunte?”,  a fost întrebarea celor de la BBC pe pagina oficială de Facebook și care a provocat polemici aprinse în Regatul Unit.
 
Deputata scoțiană Carol Monaghan, catolică practicantă, fostă profesoară de fizică la Glasgow, a provocat stupoarea colegilor când a apărut în sala Parlamentului cu o crcuce pe frunte. Numai că ziua respectivă nu era una obișnuită, ci Miercurea Cenușii. Ziua în care la catolici începe Postul Mare sau Postul Paștelui. Miercurea Cenușii este una din zilele de peste an care strânge mulți credincioși la Biserică pentru a fi marcați pe frunte cu semnul crucii, cu cenușă. Iar deputata Monagham fusese, în cursul dimineții, la ceremonia cenușii,  liturghia la care preotul, conform ritualului rostește: „Adu-ți aminte, omule, că ești țărână și în țărână te vei întoarce”.
 
După slujbă,  Carol Monagham a venit în Parlament pentru a participa la lucrările unei  comisii parlamentare.
 
„Mulți dintre colegii mei m-au întrebat ce am pe frunte”,  a povestit deputata pentru BBC. Explicația sa nu a fost deloc pe placul colegilor parlamentari, care au sărit ca arși: „Dar această ședință va fi trasmisă în direct de televiziuni”.
 
„M-am gândit că, probabil, vor crede că aș putea fi deranjată că pot fi filmată astfel, dar nu aveam nici cea mai mică intenție să șterg semnul crucii de pe frunte. Multe religii au simboluri extrem  de vizibile, iar noi creștinii nu trebuie să se ne simțim prost că ne practicăm religia, nici că arătăm simbolurile noastre religioase”, a declarat deputata.

Din toată această declarație a deputatei, BBC a  publicat un articol intitulat „Deputata  Monagham  nu e deranjată să-și arate religia creștină”, căruia i-a fost strecurată și întrebarea absolut neinspirată: „Este oare oportun ca această deputată să vină la muncă cu o cruce pe frunte?”. Pentru că imediat a venit, pe Twitter, reacția dură a episcopului Londrei: „Este oare potrivit pentru BBC să ignore principiile religiei creștine?”.  De asemenea, un fost ministru britanic a comentat că întrebarea celor de la BBC postată pe Facebook dovedește o totală ignoranță.
 
Aceeași televiziune publică din Marea Britanie stabilea, printr-un raport intern, că este este mult prea creștină. Și trebuie să se diversifice, inclusiv prin transmiterea rugăciunii de vineri a musulmanilor sau a unor programe speciale destinate relgiilor Hindu si Sikh.