ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Postul de știri maghiar Divány enumeră țările din Europa care au impus serviciul militar obligatoriu.

Mai multe țări reintroduc serviciul militar obligatoriu, iar unii politicieni din UE ar saluta o reintroducere uniformă în întreaga UE. Portalul maghiar de știri Divány enumera țările care au reintrodus recrutarea.

Armatele statelor din Europa au efective insuficiente, recunosc tot mai multe țări europene. Liderii UE și conducerea Partidului Creștin Democrat German au adus în discuție ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

Congresul partidului din luna mai a adoptat o propunere ca tinerii să fie obligați să servească pentru o anumită perioadă fie în armată, fie în sectorul social. Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, a făcut o declarație similară, spunând că va extinde recrutarea pe întreg continentul.

Germania a desființat recrutarea în 2011, iar aceasta va fi reintrodusa treptat. Guvernul german ar reintroduce recrutarea obligatorie pentru tinerii de 18 ani.

În Suedia, toți cetățenii, bărbați și femei, se vor înregistra și iși vor indica disponibilitatea de a servi în armată. În prezent, doar o mică parte dintre cetatenii majori sunt efectiv recrutați în armată.

Danemarca plănuieste să introducă recrutarea femeilor în 2026.

Serviciul militar este obligatoriu în următoarele țări europene: Cipru, Grecia, Austria, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Cipru, Danemarca și Suedia.

Letonia este cea mai recentă țară care a reintrodus sistemul. Toți bărbații cu vârsta între 18 și 27 de ani trebuiesă se reînroleze în 2023 pentru 11 luni de serviciu obligatoriu, în timp ce serviciul militar este voluntar pentru femei.

Lituania a decis în 2015 să introducă serviciul militar obligatoriu, tot ca răspuns la situația geopolitică.

Si Finlanda a decis cu privire la serviciul militar obligatoriu, cu perioade de 165, 255 sau 347 de zile. De la vârsta de 18 ani, toți bărbații pot fi chemați, iar serviciul militar este obligatoriu până la vârsta de 30 de ani, după care finlandezii sunt considerați rezerviști.

Exemplul suedez, deja menționat, este o curiozitate în Europa, unde femeile, pe lângă bărbați, se pot înscrie și pe baza declarației lor.

În Grecia, serviciul militar este obligatoriu între 19 și 45 de ani, de obicei pentru 9-12 luni, durata în funcție de tipul de forță, iar în Cipru este obligatoriu pentru cei peste 18 ani.

În Danemarca, serviciul militar este similar. la sistemul maghiar desființat, tinerii de 18 ani fiind nevoiți să slujească timp de 4-12 luni, care poate fi înlocuit cu muncă în folosul comunității.

Cei care doresc să-și continue studiile după școala gimnazială își pot amâna serviciul militar obligatoriu până la vârsta de 25 de ani.

În Austria, la un referendum din 2013, peste 59 la sută din populație a votat în favoarea recrutării, toți bărbații trebuind să servească pentru opt luni sau muncă în folosul comunității.

Citiți și Lumea se pregătește de al Treilea Război Mondial. România este împinsă treptat în conflagrație