ActiveNews vă relata, în martie anul trecut, despre strigătul al Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Kosovo, iar în urma apelului nostru, mulți români au sărit să-i ajute pe monahii acestei sfânt locaș.

Astăzi, cu ocazia Sfântului Ioan Botezătorul, dar și al Praznicului Crăciunului pentru cei aflați pe calendarul vechi, monahii sârbi apelează din nou la români.

De data aceasta, comunitatea mănăstirii Draganac strânge fonduri pentru renovarea și reabilitarea unei clădiri din incinta mănăstirii. Clădirea se află în satul părăsit din jurul mănăstirii și este de maximă importanță pentru siguranța comunității monahale: utilizarea ei și a terenului din jurul său nu permit majorității albaneze să preia pământul respectiv cu forța.

De asemenea, lucrarea pământului permite monahilor să aibă ce mânca și să economisească astfel, resurse importante. Mai mult, însă, cu banii strânși, monahii vor readuce sistemul de electricitate și de apă curentă în satul respectiv, ambele fiind scoase din timpul războiului din Kosovo, în 1999! În plus, pentru realizarea proiectului ar fi angajați numai localnici, ceea ce ar constitui unica sursă de venit pentru cei în cauză.

Toate acestea costă în jur de 22.000 de dolari, o sumă enormă pentru posibilitățile mănăstirii, singura enclavă sârbească din zona Novo Brdo. 

În acest sens, o parohie sârbă din Statele Unite a început o campanie de strângere de fonduri, strângându-se acum aproape 14.000 de dolari.

Cei care doresc să doneze orice sumă de bani, oricât de mică, pentru cauza acestei comunități ortodoxe,  o pot face accesând acest link. De asemenea, cei care vor să cumpere produse tradiționale realizate manual de către monahi, o pot face de-aici.

Se pot face donații și prin Pay Pal, prin acest link.

 Biserica Ortodoxă Sârbă nu beneficiază de libertate în Kosovo, după declararea independenței în 2008. Despre necazurile ortodocșilor din Kosovo, ActiveNews a relatat aici.

În mesajul trimis pe adresa ActiveNews, monahii de la Mănăstirea Sfinții Arhangheli mulțumesc celor care au ajutat deja și îi pomenesc în rugăciuni.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews