ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews vă relata, în martie anul trecut, despre strigătul al Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Kosovo, iar în urma apelului nostru, mulți români au sărit să-i ajute pe monahii acestei sfânt locaș.

Astăzi, cu ocazia Sfântului Ioan Botezătorul, dar și al Praznicului Crăciunului pentru cei aflați pe calendarul vechi, monahii sârbi apelează din nou la români.

De data aceasta, comunitatea mănăstirii Draganac strânge fonduri pentru renovarea și reabilitarea unei clădiri din incinta mănăstirii. Clădirea se află în satul părăsit din jurul mănăstirii și este de maximă importanță pentru siguranța comunității monahale: utilizarea ei și a terenului din jurul său nu permit majorității albaneze să preia pământul respectiv cu forța.

De asemenea, lucrarea pământului permite monahilor să aibă ce mânca și să economisească astfel, resurse importante. Mai mult, însă, cu banii strânși, monahii vor readuce sistemul de electricitate și de apă curentă în satul respectiv, ambele fiind scoase din timpul războiului din Kosovo, în 1999! În plus, pentru realizarea proiectului ar fi angajați numai localnici, ceea ce ar constitui unica sursă de venit pentru cei în cauză.

Toate acestea costă în jur de 22.000 de dolari, o sumă enormă pentru posibilitățile mănăstirii, singura enclavă sârbească din zona Novo Brdo. 

În acest sens, o parohie sârbă din Statele Unite a început o campanie de strângere de fonduri, strângându-se acum aproape 14.000 de dolari.

Cei care doresc să doneze orice sumă de bani, oricât de mică, pentru cauza acestei comunități ortodoxe,  o pot face accesând acest link. De asemenea, cei care vor să cumpere produse tradiționale realizate manual de către monahi, o pot face de-aici.

Se pot face donații și prin Pay Pal, prin acest link.

 Biserica Ortodoxă Sârbă nu beneficiază de libertate în Kosovo, după declararea independenței în 2008. Despre necazurile ortodocșilor din Kosovo, ActiveNews a relatat aici.

În mesajul trimis pe adresa ActiveNews, monahii de la Mănăstirea Sfinții Arhangheli mulțumesc celor care au ajutat deja și îi pomenesc în rugăciuni.