ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cele 14 luni cât s-a aflat la conducerea CIA a reușit să câșige încrederea președintelui Donald Trump, iar acum a devenit omul forte al diplomației americane. Italo-americanul Mike Pompeo, noul șef al Departamentului de Stat, supranumit de agențiile de presă „mâna de fier în mănușa de catifea a diplomației”, are de gestionat dosare grele precum Coreea de Nord, relațiile cu Iranul, conflictul din Siria și, nu în ultimul rând, chestiunea amestecului Rusiei în alegerile din America. 


Dacă încă nu se știe motivul clar pentru care a fost debarcat Rex Tillerson, existând doar speculații cu privire la unele dezacorduri între fostul șef al diplomației americane șin președintele Trump, un lucru este cert: în ultimele luni, liderul de la Casa Albă i-a încredințat lui Pompeo numeroase dosare și i-a cerut sfaturi nu numai pe probleme de securitate, ci și pe chestiuni politice. Iar după un an și două luni la conducerea CIA Trump decis să-i încredințeze lui Pompeo un loc- cheie în administrația sa. Despre Pompeo se știe și că este un apropiat al vicepreședintelui Mike Pence.

Fost membru al Congresului, critic virulent al administrației Obama, cunoscut pentru pozițiile sale contondente, Mike Pompeo este apreciat de foștii săi colegii din Congres pentru atitudinea respectuoasă. Democratul Adam Schiff- care  i-a fost coleg în Comisia de Informații a Congresului, care a anchetat atacul asupra consulatului american din Benghazi, Libia, în 2012, soldat cu moartea a patru americani, inclusiv a ambasadorului Christopher Stevens, și care s-a concentrat în special pe rolul pe care l-a avut Hillary Clinton, pe atunci secretar de Stat - îl caracteriza pe Pompeo drept o persoană „cu o minte strălucită și extrem de muncitor”.

În cercurile politice de peste Ocean s-a spus, încă de la numirea sa ca șef al Agenției Centrale de Informații, că Pompeo ar fi mai nimerit într-un post politic, decât în fotoliul de la CIA, pentru că, mai presus de orice, este un ideolog conservator. A fost și rămâne  ferm în privința dosarului iranian, declarația sa conform căreia „Iranul este cel mai mare sponsor al terorismului din lume” fiind concludentă.

La fel de intransigent s-a arătat și în cazul Coreii de Nord, considerând că SUA trebuie să facă tot posibilul, chiar să-și asume unele riscuri, pentru ca regimul de la Phenian să renunțe la arma nucleară. După anunțul privind întâlnirea istorică dintre Trump și Kim Jong-un, Mike Pompeo a apărat decizia președintelui american de a face acest pas, spunând că Trump înțelege riscurile care vin odată cu această întâlnire. O întâlnire despre care, să nu se uite, Rex Tillerson a fost informat abia după ce Trump a luat decizia.

Nici față de China fostul șef al CIA nu s-a arătat prea conciliant, susținând că eforturile Beijing-ului de a exercita o influență ascunsă asupra Occidentului sunt la fel de alarmante ca și acțiunile subversive ale Rusiei. 

Poziția actualului șef al diplomației americane vizavi de Siria pare să fi înclinat ușor în favoarea regimului președintelui Assad. La jumătatea anului trecut, la cererea specială a șefului CIA, administrația Trump a decis să stopeze programul secret și extrem de costisitor al CIA de echipare și formare a rebelilor care luptau împotriva forțelor președintelui sirian. Tot atunci s-a spus că Pompeo ar fi purtat negocieri secrete cu șeful serviciului de informații al Siriei în încercarea de a-l elibera pe jurnalistul Austin Tice.
 
Peste toate astea s-a adăugat o știre publicată pe un blog american care, prezentând imagini de la întâlnirea de la Casa Albă a președintelui Trump cu consilierii-cheie, în care urma să se decidă un atac cu rachete asupra Siriei, putea fi observată absența șefului CIA de la discuții. Iar întrebarea firească era: de ce a lipsit șeful CIA? Autorul articolului sugera că absența lui Pompeo ar fi confirmat faptul că șeful CIA nu îl considera vinovat pe  Bashar al-Assad de atacul chimic de la Khan Shaykhun din 4 aprilie.

În plin scandal Russiagate, cu acuzații la adresa lui Trump și a echipei sale de campanie venite din toate direcțiile, Mike Pompeo a minimalizat ingerințele Moscovei în campania prezidențială americană din 2016. Fostul șef al CIA declara recent că serviciile de informații au stabilit că interferența Rusiei nu a afectat rezultatul alegerilor.

Pentru Site-ul LifeSiteNews numirea lui Mike Pompeo ca șef al diplomației americane este o veste foarte bună pentru activiștii pro viață și pro familie, fostul șef al CIA remarcându-se, constant, în ultimii ani, în susținerea dreptului la viață și în opoziție cu agenda homosexuală.

„Nu a fost niciodată clar ce poziții are Rex Tillerson în ceea ce privește avortul și căsătoria între persoane de același sex, deși s-a aflat în consiliul de conducere al Cercetașilor atunci când organizația a început să permită membri homosexuali în rândul său. În calitate de congresman, Pompeo a susținut că viața începe din momentul concepției și se termină cu moartea naturală. Tot el a fost co-autor al  Legii Sanctității Vieții, care prevedea că „fiecare viață umană începe cu fertilizarea, clonarea sau echivalentul său funcțional, moment în care fiecare om are toate atributele și privilegiile legale și constituționale ale personalității”.

De asemenea, Pompeo a fost co-autor al unui proiect de lege care ar fi inclus copilul nenăscut în protecțiile prevăzute de Cel de-al 14-lea Amedament. În plus, a votat pentru interzicerea informării despre avort în centrele de sănătate din școli, precum și pentru interzicerea finanțării federale pentru Planned Parenthood.

Opozant al activismului LGBT, Pompeo a susținut în mod constant percepția tradițională privind căsătoria. Fostul șef al CIA s-a opus abrogării politicii „Nu întreba, nu spune”, referitoare la militarii homosexuali.

Ca om crescut în Kansas, am un respect profund pentru sfințenia vieții, solidaritatea familiei și solemnitatea căsătoriei. Voi continua să lupt pentru a susține aceste idealuri fundamentale. Sunt și voi fi mereu un apărător al vieții, de la concepție până la moartea naturală.Voi continua să mă opun oricărui tip de finanțare din banii contribuabililor pentru avort și sprijin pe deplin instituția tradițională a căsătoriei”, afirma Mike Pence.